Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни пожари в Амазония маркираха отминаващата световна седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Амазония гори. Тази тревожна новина отекна по света, след като сателитни снимки на огромната бразилска джунгла показаха рекорден брой пожари. "Това е международна криза", написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон. Амазонските дъждовни гори са наричани "белите дробове" на планетата, тъй като произвеждат 20 процента от кислорода.

Въпросът как Великобритания ще напусне ЕС остана висящ и след тазседмичната политическа активност. Новият британски премиер Борис Джонсън поде офанзива за предоговаряне на сделката за Брекзит, постигната от неговия предшественик Тереза Мей.

Джонсън настоява да бъде изключен от споразумението предпазният механизъм, даващ гаранции, че няма да се стигне до "твърда" граница на остров Ирландия. Британският премиер Борис Джонсън отиде тази седмица и в Берлин, и в Париж. И на двете места обаче му беше заявено, че избягването на ирландска граница е условие, без което не може, и че от Лондон се очаква да предложи работещо решение.

Наред с проблемите около Брекзит Европейският съюз беше изправен тази седмица пред още едно предизвикателство. Политическата криза в Италия се задълбочи, след като във вторник премиерът Джузепе Конте подаде оставка. Тя последва опитите на лидера на съуправляващата крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини да свали правителството с вот на недоверие. Прездентът Серджо Матарела даде срок на партиите до вторник да се споразумеят за нова коалиция, като заяви, че предпочита този вариант вместо предсрочни избори.

Тази седмица САЩ изпробваха крилата ракета с обсег над 500 километра - опит, който нямаше да бъде възможен, ако Вашингтон не се беше оттеглил от Договора, подписан преди 32 години от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. Аргументът, че именно Русия е нарушила договора, беше посочен от САЩ като мотив да напуснат договора, подписан през 1987 г. във Вашингтон от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. Заради тазседмичния американски ракетен опит извънредно се събра и Съветът за сигурност на ООН. На заседанието Русия и Съединените щати си размениха обвинения, че допринасят за нова надпревара във въоръжаването
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна