Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва традиционното високопланинско почистване

Започва традиционното високопланинско почистване под надслов "Боклукът - в раницата" на екосдружение "За Земята", което тази година е в Западните Родопи.

Следобед организаторите и доброволците се събират на хижа "Чаирски езера", а в понеделник ще продължат към хижите "Ледницата" и "Перелик".  За почистването са се записали над 80 души от цялата страна. Може да се включи всеки, който пожелае. Акцията ще продължи до края на август.

Кампанията се провежда от 1999 година. Оттогава от най-високите части на България са събрани и премахнати над 115 тона отпадъци, каза в предаването "Закуска на тревата" по "Хоризонт" Стела Николова от организаторите. Тя посочи и основните правила, които трябва да спазват туристите:

"Основните правила са всичко, което ние си носим отдолу, посуда, всякакъв вид храна, всеки прибор да си отива в раницата, да си го прибираме и да си го сваляме долу. Другите неща са - да не се носят като цяло неща за еднократна употреба, в смисъл тип пластмаса за еднократна употреба, например чинийки, вилички, лъжички, така няма да се създава допълнителен боклук, който хижарите да се чудят как да изхвърлят или съответно ние да събираме".

Стела Николова уточни, че след като боклукът бъде събран, той ще бъде извозен до най-близкото сметище с помощта на техника, осигурена от близките общини.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна