Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп заплаши френското вино с високи митнически тарифи

| обновено на 24.08.19 в 14:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп пристигна във френския курорт Биариц, където от днес до понеделник ще продължи срещата на лидерите на страните от групата на седемте най-развити икономики. Тя ще завърши без подписването на заключителен документ, като така домакинът на разговорите  президентът на Франция Еманюел Макрон – иска да избегне бламирането на форума. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще отговори с високи митнически тарифи върху френското вино, ако Европа въведе данъци върху американските технологични компании. Това заяви президентът преди да се включи в срещата на върха на лидерите на Г-7 във френския курорт Биариц:

“Не съм голям  привърженик на технологичните компании, но не искам чужди държави да облагат с данъци нашите компании. Те са страхотни американски компании и честно казано не искам Франция да ги облага данъци. Ако все пак го направят, ще наложим мита върху тяхното вино, или нещо друго. Ще наложим такси , каквито не са виждали досега!“, заплаши Доналд Тръмп.

За данъчно облагане на интернет компаниите особено активно се застъпва френският президент Еманюел Макрон, домакин на тазгодишната среща на Г-7.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира, че срещата ще е тежко изпитание за единството и солидарността след една година, през която лидерите на богатите страни се затрудниха да намерят общ език. Туск предупреди още, че търговските войни между седемте страни от групата ще накърнят още повече доверието помежду им. 

Същевременно няколко хиляди души, протестиращи срещу срещата на Г-7 поеха на 4-километров поход до град Ирун на границата с Испания. На място са мобилизирани 13 000 полицаи, които да следят за спазването на обществения ред. 

В шествието на антикапиталисти и природозащитници, участват и представители на жълтите жилетки. "Важно е да покажем, че населението не е съгласно със света, който ни предлагат", заяви една от участничките в шествието.

На протест срещу срещата на Г-7 излязоха и жителите на френския град Хендае, разположен на около 30 километра от френския курорт (на границата с Испания). Целта на демонстрацията е да привлече вниманието към приноса на държавите-членки от формата за нарастващото неравенство по света, а също и към екологичните проблеми и катаклизми, в това число и пожарите в Амазония. Сред протестиращите, освен екоактивисти, има и представители на гражданското движение на "жълтите жилетки",  уточнява АФП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна