Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През последните 5 години у нас не е реализиран нито един морски круиз от пристанищата Варна и Бургас

Снимка: БГНЕС

През последните 5 години у нас не е реализиран нито един морски круиз от пристанищата Варна и Бургас. Това показват данните на Евростат за морския туризъм в страните на ЕС през миналата година. 

Въпреки че през последните години страната ни няма морски круизи, много наши туристически компании предлагат круизи, които не тръгват от български пристанища. Те са с най-известните компании в бранша  с организиран транспорт и с включени самолетни билети.

По данни на Евростат, през миналата година броят на пътниците, които са пътували с морски круиз от страна на ЕС до различни дестинации, достигна седем милиона души, което надминава рекорда от 2012 година. Най-много пътници са започнали своя круиз от Италия, показват данните от европейската статистика. Сред петте страни на ЕС, най-често избирани за начална точка на пътуването са Испания, Германия, Великобритания и Белгия. 

При съседите ни безспорен лидер в круизникте пътувания е Гърция. Освен България, и северната ни съседка Румъния няма реализиран нито един круиз от свое пристанище през миналата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна