Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговското напрежение е в ущърб на всички, подчерта Макрон на срещата на Г-7

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон проведоха разговор на четири очи преди началото на срещата на върха на Г-7 в Биариц, предаде Ройтерс. По време на  импровизирания обяд, двамата лидери обсъдиха някои от основните теми на форума. 

"Всъщност ние с Емануел Макрон имаме много общо. Приятели сме от доста време  разбираме се добре от време на време. Имаме много добри взаимоотношения и даже бих могъл да кажа, че имаме специална връзка", каза Доналд Тръмп.

Снощи американският президент отново заплаши да обложи с мита френските вина, ако Париж продължи да настоява да бъдат въведени такси за американските интернет гиганти, припомня АФП.

Търговското напрежение е в ущърб на всички, подчерта френският президент Емануел Макрон, както и изрази надежда, че ще успее да убеди партньорите от Г-7 да спрат търговската война, която вече дестабилизира икономическия растеж в целия свят, предаде Ройтерс.

"Поставям си две цели в името на френския народ през следващите няколко дни. Първо  да убедя нашите партньори, че напрежението – и по-специално търговското напрежение – е лошо за всички. Необходима е деескалация, което означава да стабилизираме нещата, за да избегнем търговската война, която започва да се води на различни места. Смятам, че трябва да намерим нов път  нужен е нов тласък, който да насърчи растежа", каза Макрон. 

Френският президент призова и за "мобилизация на всички сили" в помощ на Бразилия и останалите страни, засегнати от горските пожари в Амазония: 

"Амазония е наше общо благо! Тези пожари засягат всички нас и най-вече Франция, част от е и Френска Гвиана, която е в Амазония. Затова и по отношение на Амазония ние не само ще призовем, но и ще полижим усилия   целият свят и властите в Амазония, за потушаване на пламъците, първо, но и ще помогнем на Бразилия и съседните страни за справяне с последиците. След това ще инвестираме в залесяване, за да позволим на местните хора и НПО да развият правилните дейности за запазване на гора, от която се нуждаем".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна