Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като тежко изпитание за единството и солидарността определи срещата на Г-7 Доналд Туск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като "тежко изпитание за единството и солидарността" определи срещата на върха на Г-7, председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Причината  през последната година лидерите на богатите страни се затрудниха да намерят общ език, уточни той. 

"Горящите гори на Амазония се превърнаха в лош символ на нашето време. Разбира се, заставаме зад търговското споразумение между ЕС и Меркосур, което е и в защита на околната среда и климата, но е трудно да си представим ратификацията  от европейските страни по хармоничен начин, докато бразилското правителство позволява унищожаването на Белите дробове на Земята". 

Разбира се, че ЕС застава зад Франция. Ако САЩ наложат мита върху Париж, Брюксел ще отговори.

"За мен е напълно ясно, че ако някой  например Съединените щати и президентът Тръмп, използват налагането на мита и данъци като политически инструмент, то това означава, че подобна конфронтация е рискована за целия свят, включително за ЕС". 

"Няма да сътруднича за опцията "Брекзит без сделка". И все още се надявам, че британският премиерът Борис Джонсън няма да иска  историята да го запомни като "Г-н Без-сделка". Искам да чуем реални и приемливи за всички държави-членки идеи и предложения, включително за Ирландия, тогава, когато и ако Обединеното кралство е готово да ги сложи на масата за преговори, каза Доналд Туск.

Председателят на Европейския съвет коментира, че оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран не е доведе до положителни резултати, а разделението на Запад, когато става дума за този въпрос, е в полза на иранският аятолах, а също и на Русия, и на Китай. "Лидерите на Г-7 трябва да направят усилие и да намерят общ език по темата". 

"Преди година в Канада президентът Доналд Тръмп предложи да поканим Русия в Г-7, като заяви открито, че анексирането на Крим от Русия е отчасти оправдано и че трябва да приемем този факт. Но ние при никакви условия не можем да се съгласим с тази логика", смята Туск. 

Той изрази своята позиция спрямо Украйна категорично: "Днес ще се опитам да убедя събеседниците си, че ще бъде по-добре да поканим Украйна, разбира се, като като гост, на следващата среща на върха на Г-7, за да чуем мнението на новия им президент. Преди два дни разговарях с него и съм сигурен, че за него представлява интерес". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна