Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година от тежката автобусна катастрофа край Своге

| обновено на 25.08.19 в 15:22
2
Паметна плоча на мястото на инцидента край Своге
Снимка: Наталия Ганчовска

Една година след тежката катастрофа край Своге, граждани и близки на жертвите почетоха паметта им на мястото на инцидента. При трагедията на 25 август миналата година, на мокър участък от пътя, автобус с група екскурзианти излезе от платното и се преобърна в Искърското дефиле. 20 от пътниците загинаха, 8 бяха ранени. Следствието продължава, а наказани все още няма.

Близки на жертвите и жители на Своге почетоха паметта на загиналите със заупокойна молитва осветиха паметната плоча на мястото на инцидента.

Според хората от града, въпреки направения ремонт на пътния участък, където стана катастрофата, пътят остава все така опасен:

"За тази 1 година абсолютно нищо не се промени в положителна насока. Нашите искания - да се оправи пътя, да има място за пешеходците, да се минава, да има пасарелка около моста, защото там се минава по платното. Недай си Боже, ако нещо стане, ще бъде с пешаходци, да не дава Господ.", казаха хората от града пред БНР

За случилото се все още напомнят и остатъците от старата мантинела встрани от пътя, през която се преобърна автобусът.

Разследването на трагичния инцидент е към края си, но съдебно дело все още не е образувано. Освен шофьора, обвиняеми са още 7 души. Сред тях шефове на АПИ и на фирмата строител. Защото експертиза на използваната асфалтова смес показа, че не отговаря на изискванията

Сред обвиняемите са са бившият шеф на АПИ Светослав Глосов, членът на  УС на агенцията Дончо Атанасов, както и  Бисер Иванов - изпълнителен директор на “Трейс - София“ ЕАД, изпълнител на ремонта на пътя. Катастрофата и състоянието на пътя станаха повод за оставки на трима министри.- Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, съответно на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна