Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу изграждането на депа за опасни отпадъци в село Атия

| обновено на 25.08.19 в 12:34
Снимка: БНР

Жителите на созополското село Атия протестират срещу изграждането на 3 депа за опасни отпадъци. Те настояват за провеждането на местен референдум за определяне на по-подходящо място за депата.

На протеста край село Атия е и екоминистърът Нено Димов.

Със сваляне на шапки в почит към умиращата природа жителите на Атия, Черноморец и село Присад посрещнаха екоминистър Димов. Заедно с експерти от Регионалната Инспекция по околната среда и водите в момента се опитват да успокоят протестиращите в безопасността на обекта. Според него се е провело обществено обсъждане и е спазен законът. Там ще се съхраняват временно отпадъци, като батериите, които ще стоят там докато бъдат извозени към фирмите за рециклиране.

По-рано днес, близо 100 човека проведоха мирен протест, с който частично беше блокиран пътя към Атия. Те скандираха - "Не искаме боклуци, искаме природа".

Депата се изграждат на площ от 60 дка, в защитената местност Бакърлъка на 300 метра от къщите в село Атия.

Първото депо е за инертни и строителни  материали, второто е за непотребни електроуреди, а третото депо е по швейцарска програма с еврофинансиране за съхранението на опасни битови отпадъци.

Притесняваме се от замърсяването на околната среда, според нас има и риск за здравето на хората, каза по-рано Виолета Райнова председател на Инициативния комитет за възраждане на село Атия:

"Ще има трошачни машини, ще има отделно други контейнери, което предполага замърсяване на въздуха, на почвите и на водите, а това е бивш рудник. ние знаем, че отдолу всичко е в шахти, строени са наистина опасни битови отпадъци, като антифриз, олово, живак, пестициди, което е с изключително висока степен на риск за здравето и за живота на населението".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени