Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избягалите молдовци е трябвало да бъдат преместени в затворническо общежитие в София

Продължава издирването на двамата молдовски граждани, които вчера избягаха от затворническо общежитие в Стара Загора. Лицата са обявени за общонационално издирване. 24-годишният Василе Морару и 30-годишният Александър Хаджи са прескочили оградата на затвора вчера малко преди 15.30 часа докато са били на спортната площадка. Веднага е организирано издирване на лицата, проверени са и сигнали на граждани, но засега няма следа от тях, обясни главен инспектор Запрян Димитров, директор на затворническото общежитие. По думите му до дни се е очаквало те да бъдат прехвърлени в общежитие от отрит тип към Софийския затвор. 

Двамата бегълци заедно с 23-годишният им сънародник Дионис Коджукаро излежават присъда от 4 години и 8 месеца за взривяването на два банкомата в Стара Загора и Казанлък през 2018 г.. На 9 юли т.г. Окръжният съд в Стара Загора постанови те да излежат присъдите си при общ режим. Заради престоя в ареста тримата вече са излежали близо 1 година от присъдата си.

"При постановяване на присъда под 5 години при общ режим, задължение на администрацията на затвора е да изведе осъдените в общежитие от открит тип, където поради самото естество, че самите лишени от свобода ползват облекчения, предвижване до работа на външни работни обекти, и цялата охранителна система е малко по-слаба отколкото в корпуса на затвора или ареста", обясни Димитров.  

Третият молдовец е разпитан, обяснил, че е във влошени отношения със сънародниците си и не знае да са кроели нещо, каза още директорът на затворническото общежитие. За последно близките на тримата молдовци са ги посетили на 17 август. 

Тримата имат и богато криминално минало. Има данни за техни престъпления в родината им, както и в Италия и Германия.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е разпоредил спешна проверка за изясняване на обстоятелствата по случая.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна