Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До днес кметовете трябваше да изготвят списък с хората, доброволно умъртвили прасетата си

| обновено на 26.08.19 в 18:57
Снимка: БТА

Днес изтече крайният срок, в който кметовете на населените места трябваше да са готови със списъците на стопаните, които ще получат помощ заради това, че доброволно са умъртвили  прасетата си заради африканската чума по свинете. За да вземат полагащите им се 300 лева за дезинфекция на стопанствата, хората трябваше да подадат специални заявления, че са почистили дворовете си и в продължение на година няма да гледат нови прасета.

За да нямат спекулации, списъците, подписани и от ветеринарен лекар, ще бъдат сложени на достъпно за всички място, с което се гарантира взаимен контрол. Парите ще се изплащат според заявеното желание - на ръка или по банков път след 1 септември.

Според списъците умъртвените животни в Хасковско са над 2500, съобщи заместник областният управител Стефка Здравкова.

В Русе стопанствата, които имат право на помощта са близо 800, а от утре в свинекомплекса в село  Голямо Враново ще започне умътвяването и на останалите прасета.

Над 1500 стопани в област Враца ще получат по 300 лева еднократна помощ заради доброволното умъртвяване на прасетата и за дезинфекция на дворовете. 

В Община Карнобат умъртвиха десетина прасета - майки, след като стопаните отказаха да ги заколят доброволно.

В кюстендилското село Трекляно пък очакват резултатите от пробите на диво прасе, открито близо до границата със Сърбия. Трупът на животното е бил намерен от гранични полицаи.

33 са огнищата на африканска чума до момента. Като превантивна мярка домашните прасета в 3-километровата зона около огнищата и в 20-километровата зона около индустриалните свинеферми трябваше да бъдат умъртвени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна