Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските летища въвеждат 3D-скенери за ръчния багаж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На летищата във Великобритания скоро може да не е необходимо течностите в ръчния багаж да се поставят в шишенца в прозрачни пликове, след като правителството обяви план да въведе 3D-техника за преглед на ръчния багаж, предаде АП.

Министърът на транспорта Грант Шапс посочи, че новата технология ще подобри сигурността и може също да сложи край на необходимостта пътниците да използват найлонови торбички или да разпределят това, което носят със себе си.

Според сегашните разпореждания за сигурност на пътниците е забранено да имат в ръчния багаж бутилки с течности над 100 милилитра, а шишенцата трябва да бъдат поставени в прозрачни найлонови пликове.

При новия режим на преглед на багажа тази практика може да отпадне, а освен това може пътниците да получат право да внасят в салона на самолета електронни устройства като лаптопи.

Новите скенери се изпробват на лондонското летище Хийтроу и постепенно ще заработят на останалите британски летища до 1 декември 2022 година, се посочва в съобщение на правителството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени