Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Наблюдава се и в Европа сериозна умора от конфронтацията с Русия

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

"Темите Иран, търговски войни - основно между САЩ и Китай, климатичните промени и Амазония, както и Брекзит се превърнаха в най-актуалните теми на срещата на Г-7, които отразиха цялото противоречие на самата среща, до голяма степен и изолацията на американския президент Тръмп". Това каза пред БНР Любомир Кючуков – бивш посланик на България във Великобритания и директор на Института за икономика и международни отношения.

Той уточни, че обявената предварително като основана тема за срещата на Г-7 - неравенствата, която трябваше да бъде водеща в дискусиите, се превърна просто в етикет. Завръщането на Русия отново във формата - отиде на втори план, "въпреки че преди срещата беше основната интрига, като че ли. Иран беше една от темите, които се очакваше да бъде обсъдена, и, която беше обсъдена в най-неочакван формат". По думите му Иран е тема, по която Европа и САЩ не намират общ език, а второ - Европа запазва своето единство, очакваше се, че може да се пропука заради напрежението в Ормузкия пролив, но въпреки това Европа остава достатъчно единна "в една допълнена доста странна конфигурация, която започва да се повтаря по различни проблеми, заедно с Турция, с Иран, с Китай, като САЩ остават изолирани в тези отношения".

По думите му се прави опит да се снижи напрежението и да се осигури продължението на договора за Иранската ядрена програма, отмяна на американските санкции, но всичко това е на ниво разговори.

Според Кючуков САЩ са останали изолирани и в своя протекционистки подход, в търговската война, която водят с Китай, "още повече през призмата на това, което вече се дискутира, евентуална нова циклична криза, която ще настъпи в световната икономика и за която се смята, че до голяма степен причина за нея е тази търговска война и протекционистките мерки на САЩ".

Той коментира, че основната динамика в международните отношения, която се отрази в срещата на Г-7, е в евроатлантическото пространство: "Разминаването на подходите от двете страни на Атлантика, преосмислянето на отношенията между Европа и САЩ - както по отношение на икономиката, така и през призма сигурност, така и в цялостния подход към световните проблеми".

Характерът на групата Г-7 е политически, уточни Кючуков: "Това е група на условния Запад, включвайки и Япония. ... Наблюдавахме в Биариц сблъсък на два подхода - прагматично-популисткият на Тръмп и до известна степен на Макрон. От друга страна е традиционалисткия, идеологизиран подход на останалите държави, като най-ясно това беше формулирано от канадския премиер Трюдо, който каза, че това е среща на либералните държави и свободните икономики".

Анализаторът посочи в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт", че очевидно е на лице необходимост от диалог с Русия, което не го отричат и много от европейските държави, "но не по начина, по който Тръмп го прави". Според него вече се наблюдава и в Европа доста сериозна умора от конфронтацията с Русия: "Конфронтацията започва да се превръща във фактор, който се самодинамизира, тя води до очевидна надпревара във въоръжаването и трето - защото отсъствието на диалог пречи да се търсят конструктивни решения на много проблеми, в част от които Европа и Русия имат еднакъв интерес".

Интервюто на Силвия Великова с Любомир Кючуков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна