Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на магията в Старо Яфо

3
Ури Гелер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наричат Старо Яфо мястото, опияняващо като старо вино, една магия, пленила в себе си вековете. И точно там съвсем скоро ще има Музей на магията. Заради многото представителства на християнски, мюсюлмански и еврейски концесии на това място музеят не може да се нарича точно на магията (звучи езически), а е наречен на неговия собственик  великия израелски илюзионист Ури Гелер. 

Огромна прегъната лъжица показва къде ще е музеят. Тежи 11 тона и е призната за най-голямата в света излята от метал лъжица и само преди 2 седмици получи сертификат от Гинес. А е превита, защото това е един от основните номера на психокинезата на Ури Гелер. Независимо дали става въпрос за паранормални способности, както той държи да бъдат подчертавани, или за сценична магия, както твърдят неговите противници, пред очите ни Гелер може да накара само с едно докосване лъжичка да се извие. След това да ни накара да нарисуваме нещо. Повтори го буквално, но най-интересното е, че двата рисунки имат една и съща големина, ако се наложат една върху друга. Ето какво разказва Ури Гелер за себе си:

"Когато за пръв път лъжичка се изви в ръката ми майка ми не се учуди. Тя е от семейство Фройд. Считаше, че това е част от наследството, което съм получил от чичо ми Зигмунд Фройд. Но тя не е права. Децата ми нямат такива способности. Но способността да внушиш, да разкажеш нещо на света съществува. Братовчед ми Лусиен Фройд, син на Зигмунд, е известен художник, а Климент Фройд е психолог. Има хора, които вярват в моите способности, други ме обвиняват, че всичко това са сценични трикове. Приемам всичко спокойно. Обичам да помагам и вярвам, че и доброто, и лошото се връщат на този, който го прави. И преди мен е имало хора, които са се занимавали с мистика и илюзии като Дейвид Копърфийлд, с когото сме във връзка. Много от тези, чиито имена са останали през вековете, са евреи – като Нострадамус, Худини, Дейвид Блей. Но и Моисей. Помните ли в Библията как магьосниците на фараона превръщат скиптъра му в змия, но тогава Мойсей на свой ред превръща своята тояга в по-голяма змия, която изяжда тази на фараона. Вероятно хората са се сдобивали свръхестествени възможности в тежки моменти.

Роден съм в Тел Авив още по времето на Британския мандат. Още не бе възстановена Държавата Израел. Бях на 5 години, когато при ядене на супа видях как лъжичката ми се извива. Дадоха ми друга, но и с нея се случи същото. По-късно в армията служих в парашутните войски под ръководството на Исак Рабин. Заинтересуваха се от моите способности. В Израел нямаше лаборатория и ме изпратиха в САЩ. Там изследваха какво мога. Започнах да гастролирам, но известен по света станах благодарение на телевизията. Обиколил съм света, но в България и Румъния още не са ме канили.

Къщата ми е в Англия не е замък, а голяма къща, напомняща Белия дом. Но реших да направя музей в Израел, защото считам, че е това е място с космическа енергия. Неслучайно евреи от цял свят напускат дори по-добре уредени държави и се завръщат там, откъдето дедите им са избягали заради римския геноцид или опасността да бъдат взети като роби. Мястото за музея видях случайно, но веднага разбрах, че то трябва да бъде мое.

Първият експонат в този музей е кристалната топка на Леонардо да Винчи. И аз самият не вярвах, че я притежавам. Подари ми я преди почти половин век Салвадор Дали. С него ме сприятелиха… моите извити лъжици. Много преди аз да се поява в шоу бизнеса, в картините на Дали имаше стичащи се часовници и огънати лъжички. Бях му на гости, когато той ми донесе едно кристално кълбо и ми каза, че ми го подарява. Било на Леонардо да Винчи. Не повярвах, но учтиво го взех. И като подарък от Салвадор Дали вече беше ценно. Преди три години светът научи за новооткрита картина на Леонардо да Винчи, изобразяваща Христос с кристална  сфера в ръката. Била е в някакъв замък край Лоара. По времето на великия художник не са се правили кристални предмети, те са били от природата. Неслучайно монарсите се изобразяват със скиптър в едната ръка и сфера в другата. Навсякъде показваха снимка на картината. Реших да отида при реставраторите и да я огледам лично. Успях. Тогава ми направи впечатление, че сферата не е много правилна и кристалът не е съвсем чист, а има примеси, които му дават определени цветове. Точно такава е сферата, която може да се види в музея ми в Яфо.

На второ място в музея е моят "Кадилак", покрит с над 2000 огънати лъжички, но не просто лъжички, а такива, които са били притежание на велики мои съвременници, с които се познавам лично. Сред тях са лъжици на Джон Ленън, Елвис Пресли, Мохамед Али, Елизабет Тейлър, Голда Меир, президента Кенеди и др. Имам прекрасни статуи на магове от древността до наши дни. Имам и предмети, свързани с живота ми. Сред тях е прочутият бинокъл на моя командир Исак Рабин. Ако този човек не ме беше изпратил в САЩ да проучат възможностите си сигурно щях да продължа работата си като манекен, какъвто бях, преди да ме вземат войник. Всеки предмет в музея ще бъде изложен заради своята особена енергия или защото има връзка с изкуството на магията".

Магът се гордее и със способността си да внушава. Твърди се, че е бил в съседна стая на Белия дом по време на преговори между американска и руска делегация и успял да внуши на руснаците да подпишат. Е, има и провали. Опитал се е да внуши на своята съседка по вила в селище край Лондон, Тереза Мей, Великобритания да не излиза от Европейския съюз...

Репортажа на Феня и Искра Декало за предаването ''Преди всички'' можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна