Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Димитрова: Домати на терасата – човек трябва да опита

7
Снимка: www.urbangardening-sofia.com

Сгушена между бетоновите блокове малка споделена зеленчукова градина. 20 семейства отглеждат на малки участъци в нея различни плодове и зеленчуци. Това се случва на столичната улица „Тодор Кожухаров“ в Район Студентски. Тази година те си организираха Празник на градския домат, на който показват и изложба на домати, отгледани на балкона, в задния двор или в споделена градина.

„Започва се с едно семенце. Човек просто трябва да опита. Много хора имат психологическа бариера, че това е много трудно, ще отнема много време. Миналата година аз имах една тераса, която е 1 кв. метър и се оказа, че на този един квадратен метър аз имах може би 25 растения, от които чери домати, краставички, босилек и няколко други неща. Така че всичко е въпрос човек да опита, да не се страхува и да е готов да сгреши“, разказа в предаването „Закуска на тревата“ Диана Димитрова от екипа на „Горичка“ – инициатива за устойчиво бъдеще.

Едно от основните правила в споделената зеленчукова градина е да не се използват изкуствени торове и химикали за растителна защита. „Използваме естествените защити на растенията, като се слагат растения, които взаимно си помагат. Използват се различни настойки“, обясни още тя.

Какво могат да научат децата от домашното градинарство? Много от градските деца днес или си нямат село, или го посещават рядко и нямат досег с отглеждането на храната, казва Диана Димитрова.

„Невероятно е щастието, когато едно детенце, след като е наблюдавало целия процес, накрая отиде и си откъсне няколко краставички, няколко доматки. Това, което ги учи, е всъщност на търпение. Да осъзнаят, че за да получиш нещо смислено и хубаво, трябва да положиш усилия и трябва да изчакаш. Това е едно много ценно качество. Учи ги откъде идва храната и да я ценят. Защото в днешно време, когато има изобилие от храна, а хората имат малко по-високи доходи, на децата в един момент им се струва, че по всяко време всичко може да им се купи и не я ценят, не я дояждат. Пък когато ти си положил усилия да отгледаш нещо от едно семенце, няма да изхвърлиш половината краставичка.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени