Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минка Капитанова: Няма спад на туристите в Гърмен

Има предостатъчно минерална вода, уверява кметът на фона на растящите заявки за инвестиции

Огняново
Снимка: kmeta.bg

Топлите минерални извори в  община Гърмен и техните лечебни качества превърнаха село Огняново в един от най-предпочитаните СПА и балнеокурорти у нас.  Големите комплекси и малките семейни хотели нямат проблем със заетостта, и целогодишно. Инвестиционният интерес и в момента остава траен, което извежда въпроса за баланса  между легловата база и  ресурсите от минерална вода.  

Двата най-големи извора, познати като мирата на Огняново, са най-предпочитаното място за хора, които възстановяват своето здраве. До миналата година тези места изглеждаха по-примитивно. По проект с  община от съседна Гърция по трансграничните програми изворите бяха напълно обновени и оборудвани със съблекални, душове, рампи за инвалидни колички и денонощна охрана. 

Според последния доклад на външни експерти, изследвали 19-те находища в района, дебитът е много по-голям.

"Имаме завишаване изцяло на дебита, който има в курорта Огняновски минерални бани. Той е бил 25 литра и 200 в секунда. Сега към момента от доклада той е 33 литра и 860 в секунда. Има достатъчно минерална вода. Това, което се опитват някои да говорят, че водата ще свърши, водата изчезва... няма такова нещо. Има предостатъчно вода, но трябва да се вземат мерки, да се събира в резервоар, който ще е необходим за хотелиерите, за да може да се използва рационално водата, тъй като потреблението се завишава петък, събота и неделя, когато всички хотели и къщи за гости са пълни", коментира пред "Хоризонт" кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Обновените мира в Огняново не само привличат много туристи, но осигуряват и работни места. Ремонтът на обществената минерална баня и обособяването на пет стаи за  гости в сградата, с общински ресурс от 1 милион лева, беше повод за политически атаки към кмета на общината и съмнения за скрита приватизация.

Обществена баня е необходима, мотивира се Минка Капитанова. "Обществена баня е необходима, не само за община Гърмен, а за целия регион, защото хората посещават баните. Има много голям интерес. Бяхме много уязвими, че беше в такова състояние, тъй като тя беше дадена на концесия за 10 години преди това и не беше стопанисвана както трябва. Бях критикувана, че се дават толкова средства за банята, но мисля, че това, което е направено, може да се види и да се ползва от хората."

"Няма спад в туризма и в посещението на туристите в община Гърмен, тъй като виждаме, че басейните са пълни и хотелите са пълни, това означава, че нямаме спад", твърди кметът Минка Капитанова.


Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени