Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай задържа австралийски писател по подозрение в шпионаж

Австралийският писател Ян Хънцзюн и съпругата му.
Снимка: БТА

Австралийският писател Ян Хънцзюн бе официално арестуван в Китай по обвинение в шпионаж, след като бе задържан в продължение на осем месеца, предаде БТА.

За обвинението съобщи в изявление днес австралийското правителство, като външната министърка Марис Пейн изрази безпокойството и разочарованието си във връзка с ареста.

„Доктор Ян бе държан в Пекин при тежки условия без да му бъде предявено обвинение в продължение на повече от седем месеца. През това време Китай нито обясни защо е задържан, нито даде достъп до него на адвокатите му, нито разреши да бъде посетен от семейството си“, изтъкна Пейн, цитирана от ДПА.

Адвокатът на Ян Роб Стери заяви, че според него арестът на Ян е свързан с дейността му на борец за демокрация. Адвокатът каза, че е шокиран от повдигнатото обвинение в шпионаж, за което се издават смъртни присъди.

„Мислим, че става дума за обвинение в шпионаж в полза на Австралия, но това не е упоменато изрично в обвинителния акт. Очевидно е, че бихме били доста обезпокоени, ако обвинението е такова, тъй като би било абсолютно неоснователно“, каза Стери.

Петдесет и три годишният Ян е бивш китайски дипломат и уважаван представител на университетските среди. През 2002 г. той става австралийски гражданин.

Ян е автор на статии и блогове в социалните мрежи в подкрепа на демокрацията, които са доста популярни в Китай.

Ян изчезна през януари, след като пристигна в Гуанчжоу от Ню Йорк, където бе гост-лектор в Колумбийския университет. Изминаха няколко месеца преди китайските власти да признаят, че са го задържали, припомня ДПА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!