Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокобург или Джокоград – как ще се казва новата столица на Индонезия

Изглед към столицата на Индонезия Джакарта.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индонезийците се впуснаха днес да обсъждат име за новата си столица, след като във вторник бе обявена локацията на новия град, но не ѝ как евентуално ще се казва той, предаде Ройтерс.

„Сейнт Джокобург“ и „Джокоград“ са сред 11 предложения от потребител в Туитър, след като президентът Джоко Видодо направи вчера важното съобщение за преместването на столицата от Джакарта в нов град в провинция Източен Калимантан на о-в Борнео.

„Надявам се предложенията да бъдат взети предвид“, написа потребителят @Enggalpm.

Сериозни и шеговити идея плъзнаха в социалните мрежи, след като Джоко Видодо, наричан накратко и Джокови, каза, че столицата ще се премести през 2024 г. от потъващия мегаполис Джакарта на о-в Ява.

„Мандалануса“, което може да се преведе като център на архипелага, е друго предложение за име. То отразява факта, че новата локация е много по-близо до географския център на страната от 17 000 острова по протежение на 5000 км.

Говорител на националната агенция за развитие и планиране заяви, че име още не е избрано.

Имената обаче са чувствителна тема в четвъртата по население страна в света, сред чиито 260 млн. жители има над 300 етнически групи, отбелязва Ройтерс.

Мюсюлманите са около 90%, от населението, но християните, индуистите и други също са милиони.

Друг потребител в Туитър пък предлага „Шри Махендракерта“, което на санскрит означава благословен от боговете град.

Във Фейсбук, където Индонезия има 130 млн. потребители, се предлага името Картанегара - регионът Кутай Картанегара в  Източен Калимантан е бил дом на индуистко кралство от IV век.

Джакарта - дом на над 10 млн. души е наречена Батавия от холандските колонизатори и преименувана след независимостта. От санскрит Джакарта може да бъде преведено като „Постигната победа“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени