Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя историите на недоносени бебета

4
Снимка: Фондация "Нашите недоносени деца"

Годишно над 6 000 бебета се раждат преждевременно у нас, сочи статистика на фондацията „Нашите недоносени деца“. В продължение на 13 дни на Моста на влюбените до НДК в София минувачите ще могат да разгледат снимки на недоносени деца. Изложбата под надслов "Родени герои - животът, който предстои" цели да ангажира обществото с проблемите на тези деца и техните семейства. посветена е на правото на пълноценен живот на недоносените деца и новородените  бебета с влошено здравословно състояние. 

"Много искаме да покажем през какво минават тези деца и семействата по пътя от тяхното раждане до тяхното порастване, да разкажем истории. Да се види както болничният  престой, така и животът им след това, игрите им, ежедневието им, терапевтичният  процес, когато такъв е необходим, да надникнем отвъд това, с което са най-разпознаваеми недоносените бебета, а именно престоя в неонатологията, апаратурата и всичко, с което масово ги асоциираме", каза пред "Хоризонт" Маргарита Габровска, специалист по ранна детска интервенция и логопед в центъра за детско развитие "Малки чудеса".

Фотографиите запечатват ежедневието на недоносените деца

Снимките показват различни области от живота на недоносените деца, запечатвайки ежедневната им борба - от първата глътка въздух до израстването им като хора със собствени семейства и деца. Една от най-въздействащите фотографии изобразява ръка на родител и съвсем малка бебешка ръчичка, която се е хванала изключително здраво за пръста на родителя. 

"Снимките на бебетата като цяло показват изключително висок дух и характер и са много зареждащи", разказва Маргарита Габровска. "И сме се постарали това да не са плашещи снимки или снимки, които да показват детето уязвимо в момента, а напротив - да показват точно неговата сила и характер."

Кадрите са заснети от детският фотограф Калина Арсова. "За мен беше наистина много вълнуващо преживяване. Снимането и възможността изобщо да се докосна до света на най-малките бебенца, да видя как те растат. Срещнах много силни майки, които са много силно мотивирани да подкрепят другите, споделяйки с тях своята сила и опит в трудностите, които са преживявали с децата си. Продължават да се борят за здравето на дечицата си."

Всички герои от снимките са родени преждевременно

Фотографиите ще бъдат разположени на 60 табла. Това което ги обединява е, че всички герои от снимките са родени преждевременно, допълва Калина Арсова.

"Първият път, когато една от майките гушна бебенцето си, което беше преди това два месеца в кувьоз, беше изключително трогателен и много вълнуващ момент - много специален и за нея, и за нас. Имаме снимки, които проследяват трудностите, с които се справят родителите и техните деца, снимки от посещение при логопед, рехабилитатор. Най-възрастното ни недоносено дете, което има участие в изложбата е един дядо на 59 години. Имаме негова снимка с неговото внуче."

Всяко второ недоносено дете има обучителни затруднения или поведенчески проблеми

Според статистиката 30 на сто от недоносените деца получават трайни увреждания, а всяко второ дете се сблъсква с различни форми на обучителни затруднения, емоционални и поведенчески проблеми, както и проблеми в социалната интеграция. Това налага прилагането на продължителна и своевременна грижа за тези деца. Ето защо през май тази година Фондация „Нашите недоносени деца" внесе в Министерството на здравеопазването проект за създаване на Национална програма за проследяване здравето на недоносените деца.

Изложбата популяризира каузата за национална програма, проследяваща развитието

"Във всяка друга страна в света почти има програма, която обхваща развитието им от раждането - от нула години до седем години и ги проследява по различни показатели,  така че да сме сигурни, че те се развиват максимално пълноценно. У нас това липсва. Изложбата е нещо като допълнително популяризиране на тази програма, този тип услуги. В момента това се случва единствено през първата година и то от неонатолозите, които са се грижили за бебето по време на неговия болничен престой. От там нататък вече родителите се налага сами да търсят пътища. Преди няколко месеца направихме едно национално проучване сред семейства на недоносени деца, за да видим все пак въпреки липсата на подобна програма, дали те успяват да се справят по някакъв начин и се оказа, че не не успяват - нито финансово, нито като достъп до специалисти, нито като достъп до информация навреме“, коментира Маргарита Габровска.

Хората, които подкрепят каузата на Фондацията „Нашите недоносени деца“, ще могат да поставят своя подпис на специално предназначено за целта табло, разположено непосредствено до информационното табло, представящо идеята на изложбата. Фотографският проект има за цел да разбие стереотипите в обществото. Много майки продължават да изпитват срам и притеснение от своето преждевременно раждане, мотивират се организаторите.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна