Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Паскалев: Програмата за насърчаване на донорството ще раздвижи листите на чакащите за трансплантация

| обновено на 28.08.19 в 13:58
Проф. Емил Паскалев
Снимка: Гергана Хрисчева, БНР

Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията, публикувана на обществено обсъждане от Министерство на здравеопазването, ще раздвижат в положителна посока пациентските листи на чакащите за трансплантации, каза пред БНР проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в Александровска болница.

Той определи като положителни и промените в Закона за трансплантациите, с които у нас отпада забраната за кръстосано донорство:

"Има около 4 хил. пациенти на диализно лечение. Те би трябвало да се мисли да бъдат трансплантирани. От тези 4 хил. най-малко три хиляди трябва да бъдат в листата на чакащите. Тези хора трябва да бъдат подготвени затова нещо по-рано. Такива в България според мен са някъде от порядъка на седем до десет хиляди души, или в листата на чакащите трябва да чакат десет хиляди. Те в момента са хиляда. И ако с тази програма се постигне, аз съм сигурен, че така ще бъде, едно раздвижване на трансплантациите, тогава ще се получи раздвижване по отношение на чакащите“.

Пациентите в България от години чакат да се разреши кръстосаното донорство и от години се борят това да стане, посочи Георги Пеев, трансплантиран у нас със сърце и бъбрек. Той обаче е категоричен, че ако не се разширят базите за транплантации и не се осигурят повече специалисти, промяната ще остане само на хартия.

Изцяло трябва да се промени системата на донорство и трансплантации в България и представената от министерството Национална програма за насърчаване на донорството е само пожелателен текст без финансова обосновка, заяви Пеев.

И в момента бъбречните трансплантации са недофинансирани, а кадрите, които трансплантират са крайно недостатъчни, допълни още той.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от