Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В "Майчин дом": Безкръвен тест за жълтеница вече и при недоносени деца

"Майчин дом"
Снимка: Лилия Герчева

Най-ново поколение апаратура за безкръвни тестове за жълтеница получи Неонатологичното отделение на Университетската АГ болница "Майчин дом". Апаратът позволява безболезнено изследване чрез допир до кожата на новородените, без да се взима кръвна проба. Дарението е направено от Електроенергийния системен оператор.

Апаратът позволява измерване на натрупването на билирубин в кожата  - багрило, което причинява жълтеница. Изследването става за секунди и може да се прави по всяко време на денонощието, като спестява травмата за новородените, обясни проф. д-р Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология в "Майчин дом" и национален консултант по неонатология:

Приложение на кожния билирубинометърТози кожен билирубинометър е практически вторият, който имаме в болницата. Предимството на този кожен билирубинометър е, че може да изследваме билирубин и при недоносени деца. Предишните не бяха толкова чувствителни и се ограничаваха само при доносени. Което спестява, освен чисто травматично болката при децата, и тревогата при майката. Можем да правим изследването по всяко време на денонощието, можем да го правим и при деца, които вече сме изписали, и понякога личните лекари ги изпращат отново, ако им се сторят по-жълти.

Т. нар. физиологична жълтеница трябва да започне на втория или третия ден от раждането. Появата й по-рано или натрупването на билирубин в по-високи нива може да крие опасност, посочи проф. Слънчева: 

Говорим за физиологична жълтеница, когато започва около втория ден и постепенно намалява своя интензитет към 7-ия до 10-ия ден. Ако започва по-рано, винаги е патологична. Ние пак бихме могли да използваме тази неинвазивна форма, но в повечето случаи се налага някакъв тип лечение. Поначало жълтеницата при новородените няма нищо общо със жълтеницата при възрастните хора. Причината е съвсем друга, свързана е с незрялост на някои органи, специално черния дроб, по-бързия разпад на еритроцитите на новороденото дете.

В момента специалистите от Клиниката по неонатология на Майчин дом се грижат за 107 бебета, включително и от други болници в страната, заради ремонтни дейности в Детската болница. В Интензивното отделение са настанени 49 новородени, 10 от тях са на апаратно дишане.

Проф. Боряна СлънчеваОще за неонатологичната грижа, за причините за преждевременното раждане, грижата за недоносените деца и проблемите на родителите им - ще чуете в интервю с проф. Боряна Слъчнева в предаването "Часът на здравето", което се излъчва в неделя след 9:00 ч.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от