Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Веселина Бельова: Има балкански синдром в естетичната дерматология

Д-р Веселина Бельова
Снимка: Кармен Манукян

Доста млади момичета посягат към филърите, въпреки че нямат тази нужда. Изопачава се първоначалната цел на естетичната дерматология да поддържа здрава и естествено красива кожа и се стига до гротескни изражения. Това мнение изрази пред "Хоризонт" дерматологът д-р Веселина Бельова, специалист по естетична дерматология.

„Има един култ към грандоманията – да се покажем, че можем да си позволим тази процедура, която в много случаи е скъпоструваща. Освен това липсва хармония, липсва последователност в употребата и приложението на тези средства.“

На Балканите прекаляваме с визуалния ефект

Д-р Веселина Бельова подчерта, че това в момента е балкански синдром и че дори в Латинска Америка, където подобни разкрасителни процедури се финансират от по линия на здравните каси, не се прекалява с ефекта. Тя изрази надежда, че сегашната тенденция ще затихне.

„Сега така е положението в България, но все повече идват хора, които просто искат да се погрижат за здравето си, да се почувстват по-добре, да върнат леко времето назад, да се чувстват добре на едни години, които вече са по-напреднали и вярвам, че това ще бъде една тенденция и занапред, а този хаос в момента ще отмине.“

Все повече навлизат като ежемесечна грижа за кожата апаратните процедури – лазерни и енергийно базирани, отчита дерматологът. Тези процедури са насочени към здравето на кожата и нямат моделиращи функции.

Честото миене дехидратира кожата

„Изключително важно е да се поддържа хидролипидния баланс на кожата. Някои хора смятат, че миейки се, те хидратират кожата. Напротив – нарушават баланса и много често това води до суха кожа“, поясни д-р Бельова и препоръча вместо често миене да се ползват различни тоници и серуми според типа кожа.

Голяма роля за фотостареенето играят UV-лъчите, проникващи в средния слой на кожата и увреждащи колагеновите фибри, посочи още д-р Веселина Бельова.

Слънцезащитните продукти работят на различен принцип

Фотозащитните продукти са два вида – с минерални и с химични филтри. Минералните, съдържащи титаниев диоксид и цинков оксид, са еднакво ефикасни както срещу UV-a, така и срещу UV-b лъчите. Минералните филтри блокират тези лъчи още на повърхността на кожата, докато химичните проникват вътре в кожата и там неутрализират UV-радиацията.

Относно биокозметиката на основата на различни естествени растителни масла, д-р Бельова отбеляза, че фототоксичност могат да предизвикат някои конкретни етерични масла – например съдържащите витамин С кремове и емулсии.  

Плодове, зеленчуци и ядки = здрава кожа

Оранжево-червените зеленчуци, съдържащи бетакаротин, са сред най-полезните за кожата, защото й придават здравословен тен. Всички плодове, съдържащи антиоксиданти – например грозде и боровинки, трябва да присъстват в менюто ни. Препоръчва се и приемът на сурови ядки, продукти, съдържащи селен като орехите. Прясното мляко е вредно заради високото съдържание на хормони, стимулиращи секрецията на серум. Прекомерната консумация на захар и сол пък уврежда клетките и води до състаряване.

Д-р Бельова е избрала естетичната дерматология, защото в тази област най-бързо се усещат иновациите и технологиите, а освен това има връзка с изкуството.

Завършила е медицина през 2016 г. в Медицинския Университет - София. От 2017 г. специализира "Дерматология и венерология" в Клиниката по кожни и венерически заболявания към „Аджъбадем Сити клиник Болница Токуда“. Член е на Европейската академия по дерматология и венерология и на Българското Дерматологично дружество. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени