Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивши лидери на ФАРК обявиха нова въоръжена офанзива

Иван Маркес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група бивши членове на разпуснатата групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) обяви във видеоклип, че дава началото на нова офанзива, три години след сключването на мирна сделка с правителството след продължил 50 години конфликт, предаде Ройтерс.

Двама бивши лидери на ФАРК – Иван Маркес и Хесус Сантрик, се появяват в 32-минутен клип в ЮТюб, в който обявяват новата офанзива.

„Това е продължение на бунтовническата борба в отговор на неспазването на мирните споразумение от Хавана от страна на държавата“, обявява Маркес, заобиколен от въоръжени бойци. „Никога не сме били надвити или победени идеологически, така че борбата продължава“.

Маркес бе е един от главните преговарящи на мирното споразумение от 2016 г. Той изчезна безследно миналата година, след като племенникът му бе арестуван и изпратен в САЩ, за да сътрудничи в разследване за наркотрафик. Самият Сантрик е заподозрян от Вашингтон в опит да внесе 10 тона кокаин в Съединените щати.

Новината идва на фона на сериозни предизвикателства пред сложното мирно споразумение, включително убийството на стотици бивши бунтовници и активисти за правата на човека, отлагане на помощи за бивши бойци и дълбока политическа поляризация.

Президентът Иван Дуке бе избран с платформа от обещания за промяна на сделката, но не успя да си осигури нито правосъдна, нито подкрепа в Конгреса.  

Бившият командир на ФАРК Родриго Лондоньо, с партизанското име Тимошенко, заяви междувременно, че мнозинството от бившите бунтовници подкрепят мира.

Според запознати силите на Маркес може да са около 2200. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени