Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите на медицинските сестри продължават – нито едно от исканията им не е изпълнено

Димитрия Димитрова пред БНР

| обновено на 30.08.19 в 15:07
Снимка: БГНЕС

Протестите на медицинските сестри ще продължат, защото нито едно от досегашните им искания не е изпълнено. Това заяви в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" един от организаторите Димитрия Димитрова:   

“Нови искания няма да има, защото нито едно от старите не е изпълнено. По колективен трудов договор минималната заплата трябва да бъде 950 лв. Това е осъществено само където има сключен колективен трудов договор (КТД). За жалост на повечето места няма сключен КТД и няма как да се достигнат тези суми, а да не говорим, че нашето искане е за две минимални работни заплати за България, което за момента е 1120 лева“.

Димитрова допълни, че според нея допълнително отпуснатите средства за заплати на много места са били изхарчени за погасяване на стари задължения и битови разходи на болниците. На 11-и септември от 11 часа медицински сестри ще протестират пред сградата на Министерския съвет.

Двата големи синдиката могат да организират отделен голям протест на медицински специалисти, каза за "Хоризонт" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов: 

"Системата на заплащането на техния труд го е закъсала, защото заплащането на тия кадри е опосредено. Плащат се т.нар. "клинични пътеки" и от там нататък не е ясно какво точно се случва и тези пари до кого и как стигат. Безпощадно ясно е, че те не стигат до средните медицински специалисти". 

Интервюто на Диана Дончева с Димитрия Димитрова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна