Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва 10-дневен Фестивал на виното

7-метровата статуя на Вракас, традиционния кипърски винопроизводител, е емблема на Фестивала и посреща гостите му всяка година
Снимка: Кипърска информационна агенция

Най-големият и известен фестивал в Кипър – 10-дневният Фестивал на виното, започва тази вечер в Лимасол, „винената столица” на Кипър. За 58-и път той ще популяризира кипърското вино, представяйки най-доброто от местните производители, заедно с богата културна програма.

От днес до 8-и септември Лимасол предлага непрекъснати тържества за традиционно очакваните хиляди посетители на фестивала от цял Кипър и чуждестранни туристи. Те ще имат възможност да опитат широката гама от вина на острова, представени от десетки местни производители, традиционни кипърски храни, сладки изделия от грозде.

За празничната атмосфера ще допринесат многобройни театрални представления, изпълнения на фолклорни състави, концерти, изложби, лятно кино. В церемониите по откриването и закриването на фестивала ще участва градската филхармония. За децата са подготвени специални забавления.

Лозаро-винарският отрасъл е с исторически традиции от над 5500 години на развитие на острова и един от ключовите сектори в икономиката на Кипър.

Според исторически хроники и археологически разкопки островът е първият производител на вино в Средиземноморието – отпреди повече от 5500 години. Кипър е и родината на най-старото вино в света - командария, което се произвежда от над 4000 години до днес без прекъсване и което носи едно и също име вече повече от 800 години. То е първото и единствено досега кипърско вино със защитено наименование за произход и се прави в строго определен географски район на южния склон на планината Тродос.

В страната се отглеждат 10 уникални местни винени култури, 5 лозарски региона са признати за защитени наименования за произход, а 4 - за защитени географски указания.

Държавата подпомага лозаро-винарската индустрия с 5 млн. евро годишно. За да засили местното производство, от тази есен правителството стартира нова схема за субсидиране, съобщи земеделският министър Костас Кадис. Тя ще позволи на лозарите и винарите да закупят модерно оборудване чрез опростени процедури, като субсидията достига до 70% от разходите. Целта е кипърските вина да се утвърдят на световната винена карта, а страната да се популяризира като отделна дестинация за винопроизводство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!