Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Добрич увеличи двойно парите за ин витро, но кандидатите са малко

Вероятно ще бъде определен допълнителен срок за подаване на документи

Замeстник-кметът по хуманитарните дейности на Община Добрич д-р Емилия Баева
Снимка: Мая Щърбанова

Всяко шесто дете в България се ражда благодарение на ин витро процедури. Все повече се увеличава броят на семействата, които имат репродуктивни проблеми и се налага да търсят асистираната репродукция като възможност да имат дете. Лечението, подготовката, самата процедура са изключително скъпи, затова и в общинските бюджети често се отделят пари за тази цел. Една от общините, подпомагаща двойките с репродуктивни проблеми, е Добрич. От миналата година там се отпускат безвъзмездно по 3 хиляди лева на семейства, които имат нуждата от ин витро процедура. Днес е крайният срок, в който двойките могат да подадат своите документи и да се възползват от финансовата подкрепа на Община Добрич.

Общинската програма в Добрич действа от средата на 2018 година. Тогавашният бюджет възлиза на 15 000 лева, а от него се възползват пет двойки. През тази година общинските съветници гласуваха сумата да се увеличи двойно, за да могат да бъдат подпомогнати повече семейства. Отпускането на средствата до 3 000 лева на одобрените кандидати става след представяне на документи за извършени разходи, пояснява заместник-кметът по хуманитарните дейности на Община Добрич и съавтор на програмата д-р Емилия Баева. 

"За съжаление няма двойка, която да е постигнала задоволителен резултат, но това не ни отказва, нито губим куража, защото всички знаем, че невинаги един опит ин витро  е достатъчен, за да се създаде дете. Тази година фондът е 30 хиляди лева- двойно повече", подчертава тя.

"Имахме един период за набиране на документи, кандидатстваха три двойки. Всички са започнали процедурата ин витро. Една двойка даже е приключила и ние сме им възстановили средствата и сме в очакване сега наистина, надяваме се, дай Боже, на един сполучлив опит. Сега в момента е вторият етап на набиране на кандидатури. Срокът е до края на месеца и ние имаме досега подадена една молба и още една двойка, която беше консултирана какви точно документи й липсват, защото правим такива предварителни консултации. Ако бъдат одобрени, отново ще станат пет. В интерес на истината аз очаквах повече подадени заявления."

Д-р Баева допълва, че се надява, ако сумата от 15 000 лева не бъде усвоена през тази година, тя да остане в преходния остатък и да се добави към новите 30 000 лева за догодина. Според нея причината да няма много кандидати едва ли се крие в липсата на публичност на програмата, тъй като тя е лесно достъпна както през средствата за масова информация, така и на страницата на общината. По думите й, по-скоро обществото ни все още не е готово открито да говори за този проблем.

"Нещо, което беше казуистика и беше непознато преди 15 години, казуистика преди 10, сега е изключително масово. Всяко шесто дете в България се ражда след процедура ин витро. Може би съществува един страх, да няма публичност. Има двойки, които не желаят да се афишират, че имат такъв проблем, защото нашето общество е много различно в момента, много разслоено. Има различни хора. Бих казала, че има хора, които добротата им е присъща, дарителството, подкрепата, но има хора, които са много - някак си злобата, агресията виждаме я в различни сфери от нашия живот и може би точно такъв тип злоба, злобни подмятания карат част от двойките да си запазват проблема вътре в тях. Ние сме минимизирали достъпа до информация по Закона за личните данни, но все пак... Това е отпускане на публични средства и няма как да няма все пак някаква информация, която е свързана и с личните данни", коментира Емилия Баева. 

Комисията, която разглежда молбите на кандидатите, ще бъде свикана още през месец септември, за да могат двойките да започнат веднага процедурата си. Д-р Баева увери, че ако някоя двойка има липсващ  документ, тя няма да бъде отхвърлена по тази причина, а ще бъде уведомена, за да може да го представи допълнително. Нейните предвиждания са, че до края на календарната 2019 година вероятно ще бъде определен още един срок за подаване на документи, за да може сумата да бъде усвоена напълно. Предвижда се и промяна в правилника на условията за кандидатстване, така че и двойки, които имат нужда от дарителска яйцеклетка, да участват занапред в Програмата за финансиране на асистираната репродукция. И разбира се, и тази година, както и през миналата, Община Добрич се надява да се появи и първият дарител, за да се увеличи сумата за подпомагане.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна