Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ: Заплатите на медицинските работници са повишени чрез три механизма

Снимка: БГНЕС

Заплатите на медицинските работници са повишени чрез три механизма. Това обясниха за "Хоризонт" от здравното министерство по повод обявения за септември нов протест на медицинските сестри с искане за увеличение на заплатите. Според министерството е прибързано и най-рано през септември може да се прави заключение за забавено увеличение на възнагражденията. 

Според методика за формиране на разходите за персонал, изготвена от здравното ведомство, увеличението на заплатите в част от областните болници зависи от ръководството на болниците, като то преценява как да бъде разпределено, припомнят от МЗ. 

Още през юни от ведомството бяха категорични, че увеличение от две работни заплати, каквото е искането на протестиращите медицински работници, е невъзможно, тъй като възнагражденията са в пряка зависимост от извършената дейност. Целта е да се постигнат нивата, предвидени в Колективния трудов договор“, припомнят още от министерство на здравеопазването.

Вторият начин за увеличаване на работните заплати е чрез Наредба № 3, с която болниците се финансират за извършена дейност извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. По този ред държавните и общински болници получиха допълнителен финансов ресурс от 30 милиона лева, по голямата част от който беше насочена към увеличаване на възнагражденията.

Третият механизъм е чрез повишаване на цените на повече от 120 клинични пътеки от първи юли . 

Заключение за забавяне увеличението на възнагражденията на професионалистите по здравни грижи може да се направи най-рано през септември, тъй като информацията се събира и обработва на тримесечие

Анализът на 9-месечието ще покаже дали има възможност за ново увеличаване на обема на финансираните дейности.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!