Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Любовта е лудост" раздава своите награди тази вечер

Журито на 27-ия Международен филмов фестивал "Любовта е лудост", който се провежда във Варна, обяви наградите си. Големият приз "Златна Афродита" е за филма "Цигуларката" на режисьора Пааво Вестерберг от Финландия. Гилдия "Критика" към Съюза на българските филмови дейци отличи същия филм.

Режисьорът Виктор Чучков, председател на журито, каза за наградените филми:

"Това, което сме оценили, то е било единодушно решение. Имаше спор, имаше много дискусии, но стигнахме до тези решения, че това са най-справедливите награди. Специално за филма "Цигуларката", тъй като аз съм свързан с музиката и моето семейство, имам много по-лично отношение, но няма значение кой каква история има и кой какво е работил и какво е учил. Мисля, че този филм силно докосна всички зрители. Ще ми остане много приятен спомен от този фестивал. Цялото това гледане на тези 12 филма беше едно прекрасно изживяване и това, че срещнах нови приятели сред членовете на международното жури. От тук нататък "18 процента сиво" още малко и е готов. През февруари ще бъде по кината".

Наградата за най-добър режисьор е за Свен Тадикен, режисьор на филма "Най-красивата двойка" от Германия. 

Максимилиан Брукнер получава наградата за най-добра мъжка роля в същия филм, а Мария Леон – за най-добра женска роля във филма "Без край" от Испания. 

Наградата на Съюза на българските филмови дейци е за руския филм "Без мен" на режисьора Кирил Плетньов.

Община Варна дава награда на филма "Пътуващо кино" на режисьора Илия Костов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени