Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоят „ключови“ за правителството в Берлин избори в Бранденбург и Саксония

Премиерът на на Саксония Михаел Кречмер от ХДС и лидерът на партията Анегрет Крамп-Каренбауер на заключителния предизборен митинг в Лайпциг, Саксония.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Ключови” и „решаващи” бъдещето на германското правителство – така определят регионалните избори в източните провинции Бранденбург и Саксония тази неделя.

Дискусията за бъдещето на правителството на Ангела Меркел ще започне още в понеделник след вота, смята проф. Ханс Форлендер от университета в Дрезден, един от най-уважаваните политолози на Германия.

Пред програма „Хоризонт” на БНР той обясни, че причината е освен очакваното силно представяне на крайната десница в лицето на „Алтернатива за Германия”, така и сривът в доверието към социалдемократите, коалиционен партньор на ХДС/ХСС в Берлин.

„Такъв изборен резултат естествено хвърля сянка върху федералното правителство. Защото социалдемократите не са спрели да се колебаят, дали да останат коалиционен партньор на Меркел или да се оттеглят“, каза проф. Форлендер.

Ключов ще е изборният резултат в Бранденбург. Провинцията, която заобикаля Берлин от всички страни, е управлявана от обединението насам от социалдемократите.

Премиерът Дитмар Войдке все още е най-одобряваният политик, но „Алтернатива за Германия” е само на процент след неговата социалдемократическа партия.

„Усеща се страх у хората, че ще останат без работа, че ще трябва да живеят с ниски пенсии. Дори и тези, които днес имат добри доходи, се питат, докога ще е така. Това важи особено за работещите във въгледобива. И не на последно място – 30 години след обединението пенсиите в Източна и Западна Германия продължават да не са уеднаквени“, посочи той.

Не много по-различно е посланието и на „Алтернатива за Германия”, макар и изразено само в предизборните студия.

„Заплатите в новите провинции продължават да са значително по-ниски, отколкото в западната част на страната. Затова младите хора напускат източна Германия. Виновни са досегашните правителства в Берлин“, казва роденият в Бавария Андреас Калбиц за източногерманците. Ттой самият има дългогодишен стаж в крайснодесни, националистически и екстремистки организации.

За „вълка в овча кожа” предупреди днес министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер от ХДС на Ангела Меркел.

„Не трябва да допускаме, „Алтернатива за Германия” да влезе във властта. Не бива да се заблуждаваме – тя е на път да се превърне в опасна екстремно дясна партия“, заяви той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна