Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Великобритания репетират за Брекзит

британският министър Майкъл Гоув, отговарящ за приготовленията за напускане без сделка, на пристанището във френския град Кале.
Снимка: БТА

Френският министър на бюджета Джералд Дарманин и британският министър Майкъл Гоув, отговарящ за приготовленията за напускане без сделка, дадоха начало на едномесечна репетиция на Брекзит. Тя касае камионите, пренасящи стоки през Ла Манша и пристанището във френския град Кале.

Двамата министри пуснаха в експлоатация и нова митническа система. Във Франция са назначени допълнително 700 митничари, за да се справят с граничните проверки, след като Великобритания излезе от ЕС.

Някои страни членки на блока, предимно граничните, като Ирландия и Франция, се подготвят за потенциален икономически и пътнически хаос, ако Великобритания напусне съюза без сделка на 31 октомври.

Дарманин се опита да увери французите, че ситуацията е под контрол, благодарение на създадената нова т.нар. „умна граница“. Тя ще сканира табелките с номерата на камионите и автоматично ще ги свързва с необходимите документи, попълнени онлайн от износителите.

„Разбира се, че ще има затруднения с Брекзит. Всеки е наясно с това. Ще има такива както за британските ни приятели, така и за нас. Ще има повече формалности. Ще трябва да се плащат данъци, които все още не съществуват. Ще има повече проверки. Ще бъде по-сложно да се търгува с Великобритания. Дължим на нашите европейски приятели да защитим общия пазар, тъй като сме първото гранично пристанище от Великобритания“, коментира френският министър на бюджета Джералд Дарманин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна