Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден неразрешен протест на опозицията в Москва

Опозиционната активистка Любов Собол на протест на опозицията в Москва.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Седмица преди местните избори в Москва опозицията се събра на нов протест, отново без разрешение на властите в руската столица. Подобни митинги се провеждат от юли насам, след като на редица опозиционни кандидати беше отказана регистрация за вот за градски парламент в Москва на 8 септември.
Прокурорите в руската столица предупредиха участниците в поредния протест, свикан от най-острият критик на Кремъл, Алексей Навални, че ще понесат отговорност.
В миналото изборите за градски парламент в Москва не привличаха вниманието на международната общност. Тази година, те се превърнаха в повод за най-голямата протестна вълна в Русия от 2011-та, когато Владимир Путин се завърна в Кремъл.
2 700 души бяха арестувани при демонстрациите това лято, съобщава руска неправителствена организация. Водят се редица разследвания срещу опозиционни лидери. Алексей Навални беше задържан за 30 дни, арестувана беше и Любов Собол - една от опозиционните кандидатки за местния вот.
По-рано тази седмица дясната ръка на Навални Иля Яшин подаде жалба в Руския върховен съд за възстановяване на кандидатурата му за градски парламент. В сряда Яшин беше задържан за пети път от юли насам за нарушаване на наредбите за обществени събирания.
Десетки обвинения са повдигнати и срещу демонстрантите за масови безредици и насилие срещу полицията. Най-малко две семейни двойки, които са отишли на протест заедно с децата си, сега са под заплаха да изгубят родителските си права.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна