Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови протести в Хонконг, отново сблъсъци с полицията

| обновено на 31.08.19 в 18:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

13-ти пореден уикенд - насилието цари по улиците на Хонконг. Десетки хиляди демонстранти пренебрегнаха забраната на властите и излязоха на протести. Полицията използва сълзотворен газ и водни струи, а протестиращите хвърляха петролни бомби и атакуваха сградата на парламента.
С традиционните черни тениски, с маски на устата и с цветни чадъри - демонстранти отново излязоха по улиците на Хонгокнг и скандираха - „Борба за свобода“. Протестиращи имаше пред правителствената сграда, местната щабквартира на Китайската освобидетлна армия и Законодателния съвет. Полицията беше издигнала бариери около ключовите сгради. Напрежението ескалира, след като по-крайни демонстранти започнаха да хвърлят камъни и да палят огън.
Отговорът не закъсня - над тях се спусна пелена от сълзотворен газ, а водните струи за първи път бяха сини - така полицията по-лесно идентифицира протестиращите.През последното денонощие бяха арестувани трима депутати и най-малко трима активисти, сред тях и 23-годишният Джошуа Уон - член на продемократичната група Демосисто. Уон беше лицето на продемократичните протести от 2014-та година, които парализираха Хонконг за близо 80 дни. След като беше пуснат под гаранция Джошуа заяви, че битката продължава.
"И да забраняват протестите, и да ме арестуват, хората ще продължават да излизат по улиците на Хонконг. Ще продължим борбата си."
31 август е знакова дата за Хонконг. На този ден преди 5 години Пекин наложи ограничени демократични избори. Властите забраниха церемония по повод годишнината. Вълната от протести в Хонконг беше разпалена от законопроект за улесняване на екстрадициите в Китай.
Демонстрациите прераснаха в огромно продемократично движени.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна