Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран е готов да съкрати за трети път ангажиментите си по ядреното споразумение

Абас Мусави, говорителят на външното министерство на Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Техеран е подготвен да намали за трети път ангажиментите си по отношение на Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), известен още като иранското ядрено споразумение от 2015 година, заяви в понеделник говорителят на външното министерство Абас Мусави.

Той обаче добави, че решението на иранските власти би било "обратимо", ако дипломатическите опити за спасяване на ядреното споразумение се окажат успешни.

Говорителят отбеляза, че третата стъпка ще бъде "по-силна от първата и втората стъпка за създаване на баланс между правата и ангажиментите на Иран към Съвместния цялостен план за действие".

Новината е факт, след като ирански официални представители проведоха на няколко пъти преговори с Франция, в които настояха, че ядрената сделка от 2015-а година не подлежи на предоговаряне и че Иран няма да провежда разговори със САЩ, докато Вашингтон не отмени санкциите, наложени след оттеглянето му от сделката.

По време на неотдавнашната среща на върха на Г-7, иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф похвали идеите на френския президент Еманюел Макрон относно ядрената сделка, а лидерите на Г-7 възложиха неформално на Макрон да комуникира с Техеран по този важен въпрос.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!