Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Мусорлиева: Първата магистърска програма по медиация в Европа и Азия е в УниБИТ

Първата магистърска програма по "Медиация" в Европа и Азия започва в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

„Политическа медиация е извънредно, изключително сложно нещо и не можеш да го упражняваш, преди да си минал задължителния курс" …, каза Мария Мусорлиева - преподавател и бивш член на ЦИК пред БНР и изброи достойнствата на новата магистратура по медиация. Курсът ще продължава 2 семестъра и ще включва защита на дипломна работа. Според Мусорлиева финансовите условия са „изключително добри“:

„Това е най-добрата тема за хора от всички области на живота - информационни технологии, политология, журналисти, включително медици, защото медиацията надгражда всички техни знания. Тази магистърска програма е за всички бакалаври и магистри, защото е практическа и от момента на завършването ѝ буквално ще могат веднага да участват практически във всички области на живота не само в страната, а и в света…

Алтернативно решаване на спорове, медиацията… ако бъде направлявана от трета независима страна, във всички случаи може да бъде достигнато до споразумение, при положение че страните желаят това. Пример за една от най-големите политически и международни медиации е в Близкия изток - единственият момент, в който е имало добро споразумение между държавите в Близкия изток, е по времето, когато един велик медиатор - Джими Картър прави медиация. Той разбира се получава Нобелова награда за мир 20 години след това“.

Чрез медиация у нас например е можел лесно да бъде разрешен проблемът с ремонта на столичната ул. „Граф Игнатиев“, коментира Мусорлиева.

„Медиацията не е проста работа. Тя има много строги правила, много строги етични норми, но най-важното са методиките, с които си служат медиаторите, и това е сложното“.

Мусорлиева коментира и очакваното напрежение в предстоящите местни избори

„Местните избори са особени в сравнение с всички останали избори. Отговорността за избора е на общинските избирателни комисии. Това е отличието от всички останали избори. Всяка ОИК е една мъничка ЦИК“.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!