Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фестивал на грозните се провежда в Италия

Снимка: Ил ресто дел Карлино

„Грозотата е добродетел, хубостта – робство”! Казано на италиански: „ La brutezza è una virtù, la belezza è schiavitù”.

Това е девизът на световния „Клуб на грозните” със седалище в италианското селище Пиобико (Piobbico) насред Апенините в област Марке. Едно уникално италианско хрумване, родило се през 1879 г. Речено-сторено тогава с цел да намерят съпруг местните стари моми.

Защото за грозничките било проблем да се задомят. И така организацията  на грозните в Пиобикоможе да се смята за първата агенция за бракове. През 60-те години на ХХ век, тя почва да помага на хората в национален план да преодоляват преценката, че са грозни, защото, в края на краищата в определението  „грозен” или „хубав” има нещо много относително.

Целта на асоциацията е да се създаде правилна култура относно външния вид и за това, тя се обяви срещу култа към красотата на съвременното общество и приема за членове всички хора, които споделят това виждане. Популяризира се по света и има над 25000 привърженици и свой фестивал. Той се провежда ежегодно  в Пиобико в края на месец август и началото на  месец септември. Винаги се канят известни певци и актьори.

Този път това е италианската музикална група Modena City Ramblers създадена през 1991 г. в Модена. Нейният стил фолк съчетава ирландски, балкански, шотландски и южноиталиански национални жанрове и оттам създадения от нея музикален вариант Combat folk. За групата казват, че е начин на живот и на мислене близък до нейната  публика, за която тя не е идол, а приятел. Така и сега на фестивала на клуба на грозните в Пиобико.

Той съвпада с празника на „Големия качамак ала карбонара“. Една традиция с давност от V век. Качамакът е голям, защото се вари в  медни котли над накладен огън. Приготвя се бавно с планинска вода и царевичното брашно се бърка близо час с голяма дървена точилка. Щом е готов, качамакът се изсипва върху влажна кърпа на масата и се реже на парчета с конец. Тайната е в допълнителните продукти наречени карбонара. Това са ситно нарязани свински бузи задушени в тиган и ако има и гъби, но не какви да е гъби, а тези наречени на местния език суфранголи , които се намират само гората край Пиобико.  Трябва и настърган овчи кашкавал. После на дъното на медния казан се слагат ред карбонара, настъргания кашкавал и ред качамак, докато съдът се напълни отново. Държи се известно време над огъня да се затопли и след това е готов.

Чаша вино и чудното ястие „Големия качамак ала карбонара”  на Пиобико  оставя паметен спомен за стомаха и душата. След вкусния обяд и концерта на Modena City Ramblers следва парада от Клуба на грозните.

Куриоз е, че в него фигурират две Мис Италия, големият италиански политик и 4-ри пъти премиер Джулио Андреоти, артисти и телевизионни водещи, като Паоло Бонолис, който българската публика познава от фестивала „Санремо“. 

Ако сте в Италия с кола в близост на град Фано следвайте пътните указания ако искате да отскочите до Пиобико. Фестивалът на световния „Клуб на грозните”  приключва на 8-септември.

Репортажът можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от