Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гъсениците- новата напаст за Видин

4
Снимка: Радио ВИДИН
Снимка

Спомняте си "Малкият принц" на Екзюпери и сентенцията му "Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници", нали? През последния месец на видинчани обаче им се налага да изтърпят доста повече от ''две-три" гъсеници. 
За пораженията върху дърветата сигнализираха наши слушатели. От началото на лятото във Видин се извършва химическа обработка на дървета, нападнати от гъсениците на бяла американска пеперуда. За съжаление към днешна дата по-голяма част от листната маса на дърветата във Видин са изядени. 

"Не съм видяла да се пръскат...Живея на главната улица, не са пръскали... Има много гъсеници, виждаме ги ама какво от това, никой не пръска или като пръскат хората казват, че пръскат със солена вода... Влизат през терасите, навсякъде е нападното... Гъсеници лазят и вътре влизат... Живея на село и вече няма дворове всичко е изядени... Комплекс "Вида" има навсякъде гъсеници...Какво пръскат, нищо не пръскат..."- споделиха видинчани.

Пръсканията се извършват в сутрешните часове, като се използва препарат с къс карантитен период, който е най-малко вреден за растенията и хората и е препоръчан от Агенцията по безопасност на храните, каза Иван Попов- агроном от Видин:

"Би трябвало да има хора, които да наблюдават тази ситуация и да я хванат в началото, тогава ще има ефект. Сега е късно, просто е безсмислено. Според мен мисля, че може да има и фатални поражения по дърветата, въпреки че повечето дървета вече притихват, завършват физиологичния си растеж през този календарен сезон. Пъпките на дърветата, които догодина ще се развият са вече узрели и сега към този момент преждевременно остават без листа, заради гъсениците. Та това, което може да се очаква, е при по-мека есен пъпките да тръгнат и да бъдат съсипани и по този начин догодина да има следи от нашествието на гъсеници. Гъсениците влизат в домовете ни, защото търсят къде да се скрият, сутрините и нощите навън е студено. Важно е догодина да вземем мерки навреме, за да не се случи като тази. Обикновено този вид насекоми се размножават в пъти повече през следващия сезон."

Потърсихме и специалисти от отдел "Екология" на Община Видин, за да разберем предвижда ли се ново пръскане, но отговорът, който получихме, бе: "Проблеми във Видин има много, не смятам, че гъсениците са един от тях. По дърветата вече гъсеници няма, а ако има, аз винаги съветвам хората да си пръскат." 

Така ли трябва да отговори общински служител и дали такъв отговор ни удовлетворява, това вече е друг въпрос...

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна