Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На международна конференция, на която световни учени обсъждат бъдещето на високопроизводителните изчисления, съобщиха:

Един от новите 8 суперкомпютъра в Европа ще бъде инсталиран в България

Чрез него учените ще изследват климатичните промени

България има възможности да се нареди сред страните със суперкомпютри
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Курортен комплекс "Боровец" до края на седмицата е домакин на международна конференция за суперкомпютри, в която се включват 90 учени от цял свят. Специалистите обсъждат бъдещето на високопроизводителните изчисления и правят анализи на големи масиви от данни, числови методи, приложения - всичко това с цел да се помогне на човечеството в големите политики, свързани с промените в климата и опазването на околната среда. Форумът се организира под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел.

Конференцията е важна за европейската концепция за високопроизводителни изчисления. В момента предстои да се внедри решение за общо 8 суперкомпютъра в Европа, три от които са най-мощните в света. Един от останалите 5 ще бъде инсталиран в България и ще подпомогне изследванията на български и европейски учени върху климатичните промени, дизайна на нови технологии, квантовите компютри и други.

В момента Китай разполага с 219 суперкомпютъра, САЩ - със 115, ЕС - с 88, в Япония функционират 27. България  има съществен принос във водещите проекти, които използват суперкомпютри. Изчислителните задачи стават все по-големи и по-трудни, защото индустрията изисква точност при конструирането на ракети, самолети, летателни апарати, автономните автомобили и т.н.

В областта на климатичните промени прецизните пресмятания със суперкомпютри водят до точно предвиждане на ролята на човека, защото екстремните явления могат да имат недопустими последици за земята.

До 6 септември в КК "Боровец" световни учени ще дискутират  високопроизводителни програмни приложения, нанотехнологиите, компютърно проектиране на лекарствени средства, моделиране на химични процеси и технологии с помощта на суперкомпютри.

В интервю на Добринка Добрева проф. Иван Димов - председател на организационния комитет на конференцията, разказва за очакванията от този научен форум, който търси път към бъдещето чрез суперкомпютъра.
Конференцията за суперкомпютри е организирана от Института по информационни и комуникационни технологии, Института по математика и информатика на БАН, Националния център по суперкомпютърни приложения и HPS &Quantum Technologies Unit на Европейската комисия.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020