Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма Пънк Джаз“ обявява програмата си за есента

Мик Харви и Дж.П. Шайлоу
Снимка: mickharvey.com

Платформата „Аларма Пънк Джаз“ на БНР ще навлезе ударно в 22-ия си сезон на 18 септември, броени дни преди настъпването на астрономическата есен (припомняме, че от създаването си в края на 2008 г. радиофестивалът се провежда в рамките на два концертни цикъла годишно – пролетно-летен и есенно-зимен – б.а.). В есенния афиш на „Аларма“ за 2019 г. са включени имената на всеобщи любимци като „музата на режисьора Дейвид Линч“ Криста Бел и дългогодишната „дясна ръка“ на Ник Кейв Мик Харви, но… всичко по реда си.

Започваме на 18 този месец с легендата на новозеландския и швейцарския ъндърграунд Дилейни Дейвидсън – поет с китара (понякога и с барабани или тромбон) и с цял куфар с призрачни истории и мрачни шансони, бивш член на легендарните Dead Brothers, дарк-фолк, готик-кънтри и пънк-блус проповедник, сподвижник и духовен брат на Преподобния Бийт-Ман с осанката на по-млад братовчед на Том Уейтс и Тайгър Лилис от другия край на света, накратко: One Man Ghost Orchestra първа лига... за първи път в България!

Дилейни Дейвидсън (личен архив)На 18 септември (сряда), ден след празника на София, ще можете да чуете Дилейни Дейвидсън в столичния „Бар Амок“ (дебют за „Аларма“ на тяхна територия). За афтърпартито там ще се погрижи един от най-изявените ни дед-кънтри и готик-американа диджеи Георги Койнов (Bad Ritual), а за откриването имаме специален гост. Ден по-късно, на 19 септември (четвъртък), Дилейни ще свири за първи път и на пловдивска територия – в „Петното на Роршах“, като там специален гост му е Илко Биров.

По-малко от месец по-късно – на 17 октомври (четвъртък) – „Аларма Пънк Джаз“ започва серията си концерти в клуб *Mixtape 5* с чилийските (техно)краут-рокери Follakzoid, чийто създател – фронтменът-китарист Доминго Гарсия-Уидобро – е познат на нашата публика и като режисьор на авангардния филм Partir To Live, където създава музикалната среда заедно със стария приятел на „Аларма“, автора на съвременна музика за лютня Йозеф ван Висем (виж едноименния албум на страницата на лейбъла Sacred Bones Records). На 1 август Follakzoid издадоха четвъртия си (дългоочакван) албум (след една спорадична поява със съвместно ЕР с J Spaceman от Spiritualized преди две години). Продуцент на новия албум е Atom TM.

Follakzoid, фотограф: Ербу Йълдъз
На 29 октомври (вторник) за първи път у нас пристига самият Мик Харви (ех-Bad Seeds) заедно с дългогодишния си съратник – ембиънт-китариста Дж.П.Шайлоу и с Грег Люис (бас) и Стив Шели (барабани, ех-Sonic Youth). Концертът ще се състои в Голямата зала на *Mixtape 5*, като непосредствено преди него (около час по-рано, в 20 ч.) „Аларма“ готви и специален бонус-концерт в малката зала на същия клуб.
На 8 ноември (петък) в София пристига и „специален агент Тами Престън“ от „Туин Пийкс“ с рождено име Криста Бел Зухт. Концертът е част от турнето „Time Never Dies“ с песни от новия албум на Криста Бел „Feels Like Love“, който излезе тази пролет. Съорганизатор на „Аларма“ и партньор в начинанието както и преди две години в Sluchka Ltd. Мястото този път е Голямата зала на *Mixtape 5*.

Криста Бел, фотограф: Орлин Николов
На 26 ноември (вторник) сезонът ще завърши пак в „Бар Амок“ с дуото на пънк-блус фурията Джеймс Лег… Новини за този концерт – съвсем скоро.
Билетите за всички обявени концерти остават на летните си промоционални цени до 10 септември. След това драстично се покачват. Местата за продажба са както винаги EpayGo (онлайн) и касите на EasyPay в цялата страна (физически).

Повече информация, интервюта с участниците и редки записи на тяхна музика очаквайте тази вечер от 21.30 до 23.00 ч. в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени