Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Диян Стаматов: По-голяма свобода в преподаването е ключ към по-добро образование

Диян Стаматов
Снимка: Ани Петрова

Национална среща на директори на училища с министъра на образованието и експерти от министерството по всички предстоящи нови предизвикателства на предстоящата учебна година ще се проведе в столицата. Нови учебни програми за учениците в 4-и и 10-и клас, национално външно оценяване след 10-и клас, по-голяма свобода и гъвкавост на учителите при преподаване – това са част от промените, които предстоят през учебната 2019-2020 г.

Пред БНР директорът на 119-о училище в София „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов коментира, че срещата е, за да се чуят основните послания за тази учебна година лично от министъра на образованието.

„С много неща гилдията на директорите сме изцяло съгласни, защото това са промени, които са необходими за цялата ни система. Тази година има няколко много значими промени, с които се затваря кръга от т.нар. образователни реформи. Най-много са надеждите за по-голяма свобода в действията на учителите по отношение на преподаването и това е много важен лост, за да има по-добро образование и качество на преподаването“, каза Стаматов в предаването„Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

И допълни, че много важен коз в това отношение е промяната на факта, че отпадат от дълго време създадените тематични разпределения на учителите и по този начин те получават голяма свобода да преподават дадения материал, така както преценят.

В ход е и въвеждането на електронни дневници в една огромна група учебни заведения – миналата година са били около 1000, а сега се очакват още толкова. „А това е важно за комуникацията с родителите“, посочи Стаматов.

По отношение програмата за десетокласниците и изпитите след края на 10-и клас той коментира, че е много важно изпитът по български тази година да бъде изцяло практически насочен: „Изучаването на български автори е важно, но е много по-важно един ученик в 10-и клас да може да си напише заявление за работа, за дадена дейност, да си напише автобиография“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от