Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Маджаров: Пари за здраве да не се дават за съдебни разходи на болниците

Д-р Иван Маджаров
Снимка: личен архив

Тази година няма да има преразход на средства за болнична дейност в бюджета на здравната каса. Точно обратното - ще останат неусвоени средства. За първата половина на годината са спестени 68 милиона лева, а през летните месеци сумата се е увеличила още. От Националната здравноосигурителна каса декларираха готовност парите да бъдат използвани за изплащане на извършена дейност от 2015 година, но само за болниците, които са водили и спечелили съдебни дела за това. От БЛС обаче не одобряват това намерение и смятат, че средствата трябва да бъдат разпределени между всички болници.

"За мен няма разлика. Във всички болници са лекувани хора по спешност. Това е така наречената неразплатена дейност. Единствената разлика е, че в единия случай са платени вече разходи за адвокати, съдебни разноски, вероятно и лихви. Ние настояваме пари за здраве да не се дават за такива неща. Ако продължаваме да отлагаме плащането на тази дейност ще се натрупат още повече разноски съдебни и след като преди месец се взе решение да бъдат изплатени близо 400 милиона такава неразплатена стара дейност се очаква, че в бъдеще ще бъдат разплатени и други спечелени дела, но плюс съдебните разноски. Съдебните разноски за съжаление болниците ги правят и все повече им тежат. Означава ли това, че всички, които са по-бедни като общинските болници, които реално, за да заведат дело за 100 хиляди лева трябва да намерят отнякъде таксата, която трябва да платят в съда, а те я нямат и не са завели дело, означава ли, че те трябва да бъдат най-ощетени и  на тях не трябва да бъде платено. Означава ли, че тези, които са били съвестни и също не разполагат с много средства като голяма част от областните болници ще останат с неразплатена стара дейност само, защото не са завели дело и не са спечелили", каза в интервю за "Хоризонт" председателят на Българския лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Българският лекарски съюз ще настоява да се постигне баланс в стойността на клиничните пътеки, защото някой са прекалено скъпо оценени, други са много евтини.

"Всички средства, които тази година ще предвижда бюджета за 2020 като увеличение на бюджета на НЗОК трябва да отидат за увеличаване на цени, но при повишението на цените ми се иска да спазим някакъв принцип. Да се опитаме да наложим един коефициент и да тръгнем по пътя на нормализацията в съотношението между отделните цени", допълни д-р Иван Маджаров.

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна