Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на Хонконг оттегля официално законопроекта за екстрадиция, предизвикал масовите протести

Новината доведе до ръст на фондовия индекс Hang Seng с близо 4%

Главният администратор на Хонконг Кари Лам е готова да оттегли официално законопроекта за екстрадиция, който предизвика почти тримесечните протести, съобщи в сряда South China Morning Post, позовавайки се на неназовани източници.

Преди това Кари Лам само временно отмени приемането на този толкова спорен законопроект.

В информацията на китайското издание се казва, че по този начин правителството ще се присъедини към едно от петте искания на протестиращите.

Канцеларията на хонконгският законодател Майкъл Тиен потвърди, че е имало среща с г-жа Лам, която се е състояла по-рано в сряда, но все още няма подробности от самата среща, предаде Асошиейтед прес.

Правителствен източник потвърди планираното оттегляне на толкова спорния законопроект за екстрадиция.

Това идва само два дни, след като агенция Ройтерс разкри, че Карим Лам е казала на бизнес лидери през миналата седмица, че е причинила "непростима поразия", като е въвела законопроекта и че ако има избор, ще се извини и ще подаде оставка.

На срещата при затворени врати г-жа Лам е казала пред групата, че сега тя има :много ограничена" възможност за разрешаване на кризата, тъй като вълненията и безредиците през последните седмици се превърнаха в проблем за националната сигурност и суверенитета на Китай на фона на нарастващото напрежение със САЩ.

Оттеглянето на проектозакона беше едно от основните искания на протестиращите. Другите искания са: оттегляне на думата "бунт", описваща протестите, освобождаване на всички арестувани демонстранти независимо от  разследванията на полицията спрямо тях, както и правото на жителите на Хонконг да избират демократично собствените си лидери.

Новината изстреля нависоко акциите, търгувани на Хонконгската борса, като индексът Hang Seng нарасна с цели 4% към края на днешната търговия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени