Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стоянов: Не мисля, че някой гори отпадъци без знанието на компетентните органи

Тодор Тодоров, "За Земята": Използва се страхът на хората, че ще останат без парно и топла вода

"Институциите сякаш по изключение вземат отношение. Ние работим по тази тема повече от 9 месеца". Това каза пред БНР журналистът Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" по повод разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на топлофикациите в Перник и Сливен и на ТЕЦ-овете „Бобов дол“ и „Брикел“ - дали са горили биомаса и битови отпадъци. 

Стоянов уточни, че са в координация с журналисти от Италия и Румъния, защото проблемът не е само български:

"Получихме от италианските контрагенти на ТЕЦ-овете, свързани с Христо Ковачки, че те доставят за тях боклук, който се изгаря". По думите му практиката на изгаряне на боклуци у нас е поне от 4-5 години, като доскоро те са се изгаряли в заводи, които произвеждат бетон и бетонови продукти, "защото по европейските директиви там те могат да бъдат оползотворяване, тъй като температурата на изгаряне там е над 1100 градуса, което ограничава отделянето на токсични фракции във въздуха". Журналистът посочи, че няколко са заводите, в които са се изгаряли т.нар. RDF - гориво от битови отпадъци. 

"Не мисля, че някой гори отпадъци без знанието на компетентните органи. ТЕЦ-овете, за които имаме информация, че са свързани с бизнесмена Ковачки, изгарят с комплексни разрешителни, а не с разрешение за експериментално изгаряне на различни отпадъци и RDF. Това не става без знанието на институциите", категоричен беше Стоянов и уточни:

"Няма как институциите да твърдят, че не знаят, защото тези отпадъци влизат с разрешение, складират се на площадки, които са лицензирани от РИОСВ или направо от Министерството на екологията. Има кодове, които показват на какъв тип обработка ще бъдат подлагани тези отпадъци".

В предаването "12+4" по програма "Хоризонт" журналистът от сайта "Бивол" обясни, че имат информация за няколко ТЕЦ-а,  които имат комплексни разрешителни за изгаряне на биомаса и на битови отпадъци. Според него на едни остарели модификации на турбини, котли и пещи им се вменява да бъдат инсинератори - в тях да се изгарят отпадъци, но за да отговарят на екологичните норми, инвестицията е около 5-6 млн. евро на киловат.

Тодор Тодоров, координатор "Климат и енергетика" в "За Земята", заяви пред БНР, че са подали през април жалба срещу разрешителното, което се издава от Изпълнителната агенция по околна среда за горенето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол". Той уточни, че това разрешително дава възможност за изгаряне на над 30 хил. тона на година. Граждани на Перник и Бобов дол са съвносители на тази жалбата.

Според Тодоров акцията на прокуратурата не е решение, а ще доведе до конфликт между жителите и посочи, че се използва страхът на хората, че ще останат без парно и топла вода: "И ще трябва да избират между това да живеят в опасни за здравето условия или да имат някакво качество на живот".

Интервютата на Снежана Иванова с Димитър Стоянов и с Тодор Тодоров можете да чуете от звуковите файлове. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!