Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Порумбачанов: Много неща не ми харесват в образованието в училище

Петър Порумбачанов
Снимка: uchi.bg

Национална конференция за провеждане на образованието в домашна среда ще се проведе в понеделник, на нея деца и родители ще споделят опит при провеждането на образованието на учениците в домашни условия.

„По-интересно е, че за пръв път от 14 години ще имаме честта да чуем домашните ученици, вече пораснали домашни ученици, някои от тях са бивши домашни ученици, които заемат съществена част от лекторската програма на тазгодишната конференция. Ще чуем осем общо домашни ученици, двама от тях или трима вече бивши. Това е може би най-интересното и ще бъде със сигурност доста насърчително и полезно за конференцията“, каза в интервю за "Хоризонт" Петър Порумбачанов - председател на УС на Асоциация за домашно образование

По данни на министерството на образованието около 1500 деца са избрали да се обучават дистанционно, учат в домашна среда и се явяват на изпити. Петър Порумбачанов е баща на четири деца, които не са посещавали училище и се образоват в домашна среда.

„Нямаше такава възможност всъщност, когато ние започнахме да образоваме преди 20 години децата си, но така или иначе открихме през годините превъзходни пътища за образование, във времето, в което живеем това не е никак трудно.“

Как оправдават отсъствието на децата от училище пред институциите?

„Казваме им да не ходи във вашето училище. Значи идентифицирането на училището с държавното училище е съвсем неправилно. Мисля, че обществото започна да го разбира и че както и това, че има много образователни алтернативи. Ако искаме образованието да се развива, да има плурализъм и най-вече конкуренция в този сектор, то трябва да се обърне внимание и да се подкрепят хората, които наистина отговорно са взели решение за образоване на своите деца. Естествено там, където е нужно цитираме законодателството, чрез което юридическият отдел на Асоциацията ясно показва на чиновниците, че всъщност е съвсем законно родителите да вземат решение за начина и мястото, в което ще образоват своите деца", допълни Петър Порумбачанов. 

Защо родителите, основали Асоциация за домашно образование не одобряват обучението в училищата.

"Има много неща, които не ми харесват. Всъщност аз съм и професионалист от гледна точка на това, че съм педагог. Никога не съм харесвал самата методология в образователната система, поради простия факт, че тя е застинала във века на парния локомотив, когато говорим за реактивни двигатели. Урочно-класната система не се променя в никакъв положителен план и начин и тя не може, защото е измислена и приложена в едно друго време с една конкретна цел. Целите се променят и именно факта, че не се дава възможност за интеграция на новите постижения в науката, както и да се търси различно мнение от установеното в учебниците винаги е било силно притеснително от академична гледна точка", коментира Петър Порумбачанов.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна