Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пазаруването с лицево разпознаване вече е факт в Китай

Снимка: БГНЕС

Китайските потребители вече ще могат да плащат с нова технология, използваща само лицево разпознаване, без нуждата от пари в кеш, банкови карти или смартфон. Купувачите могат да завършат покупката си само като застанат пред ПОС машини, с размера на таблет, оборудвани с камери. Те свързват полученото изображение с дигитална разплащателна система или банкова сметка. Инженерът, участвал в разработката на технологията, Ли Дунлян увери:

"Технологията за лицево разпознаване помага и за защитата на личното пространство. По традиционния начин е много опасно да въведеш паролата си, тъй като ако някой стои до теб може да я види. Но плащането посредством лицево разпознаване е различно. Можем да платим с лицата си, което е много важно за безопасността на сметката ни."

Подобни машини вече са разположени в стотици магазини и градове в Китай. Сред тях са и пекарните на Бо Ху:

"Дори не трябва да си взимам телефона. Мога да изляза да си напазарувам, без да взимам нищо с мен. Това не беше възможно в началните етапи на кешовото плащане или с мобилното плащане. Само след раждането на технологията за лицево разпознаване, можем да завършим плащане без нищо друго, освен самите себе си."

А Чжан Лимин, която често пазарува в супермаркети сподели:

"Щом приключиш с регистрацията ще бъде много по-лесно да пазаруваш и плащаш за стоки. Смятам, че е удобно, защото можеш много бързо да напазаруваш. Различно е от традиционното плащане в обикновения супермаркет, където трябва да чакаш на опашка. Това създава проблеми. А този вид плащане е много удобно и спестява време."

В следващите три години ще бъдат похарчени над 400 милиона долара за масово прилагане на технологията. Използваният софтуер е вече в употреба за наблюдение и помага за хващането на престъпници и нарушители.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от