Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съединението и неговата защита

Ген. Данаил Николаев – Патриарх на българското войнство

Ген. Данаил Николаев
Снимка: архив

Ако не днес, то кога е удачно да си спомним за един от ключовите участници в Съединението и военната му защита след това. "Майор Николаев, командир на Втората пловдивска дружина, бе между българските офицери в Румелия безспорно най-видающата се личност. Неговата храброст в боевете на Българското опълчение е легендарна."...

"Захари (Стоянов – бел.ред.) не се съмняваше, че един патриот като Николаева ще одобри идеята за Съединението..." – пише Симеон Радев в "Строители на съвременна България". Данаил Николаев, получил признанието – Патриарх на българското войнство. Радиоповествованието за този "строител на съвременна България" и велик генерал започва от една случайна среща във врачански антиквариат. Историята разказва репортажът на кореспондентката на БНР във Враца Ива Антонова.

За ролята на офицерите за Съединението и неговата защита, за уникалния марш-маньовър на българските войски, които трябва да се предислоцират от турската до сръбската граница, който се изучава във всички военни академии по света, разказва и доц. Петър Ненков, преподавател в направление „Национална сигурност“ на Висшето училище по сигурност и икономика Пловдив. 

Репортажа на Ива Антонова и интервюто на Диана Янкулова с доц Петър Ненков за предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от