Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екстремните спортове 1-7 септември

По Северната стена на Пиц Бадиле
Снимка: Валентино Смиленов

Стара контузия попречи на Кирил Николов-Дизела да завърши участието си в Eвропейското първенство по скайрънинг, в класическата дисциплина “скай”. Бегачът е решил да не рискува, за да може да участва в предстоящия ултрамаратон у нас Пирин Ултра, една от чиито дистанции е етап от Световните серии по скайрънинг.

В другата дисциплина на Европейското първенство в Италианските Алпи - “вертикален километър”, Дизела зае по-рано тази седмица 19-о място. Другите наши състезатели, които трябваше да участват - Антония Григорова и Александър Спасов, пропуснаха стартовете, заради здравословни причини.


Swiss Peaks Trail


Едни от най-добрите ни бегачи в планински ултрамаратони Пирин Галов и Анета Ралчева финишираха успешно и тази година Swiss Peaks Trail - трасето е в Швейцарските Алпи, дълго е 360 км, с близо 26 000 метра положителна денивелация. Тази година Пирин дори подобри времето си с 12 часа (106 часа, при 118 миналата година) и финишира 13-и от общо над 250 състезатели.


Дилян и Валентино на Пиц Бадиле


Двама млади български катерачи изкачиха една от класиките в катеренето - Северната стена на Пиц Бадиле в Алпите, на границата между Швейцария и Италия. Върхът е висок 3308 м, а маршрутът "Касин", по който са преминали Валентино Смиленов и Дилян Христов, е 800-метрова стена, с категория на трудност 6а. Отнело им е 11 часа. Преди Пиц Бадиле двамата са изкатерили и скалната игла Дибона във Франция. Върхът е висок 3133 м, с 400-метрова стена.

Французинът Себ Буан, известен с преминаването на някои от най-трудните скални маршрути в света, изкатери La Rage d’Adam (9b/+). Отнело му е 4 години работа по маршрута, който се намира в пролома на река Вердон във Франция. По линията опити е правил и чехът Адам Ондра - той не е успял да го премине, но е потвърдил категорията, дадена от французина.

По-рано тази година Себ Буан направи първо повторение на маршрута “Mоve” (9b/+) в Норвегия и на “Mamichula”, 9b в Испания. С изкатерването на “Move” Буан стана петият човек, преминал категория над 9b в света след Адам Ондра, Крис Шарма, Алекс Мегос и Стефано Гисолфи.


Килиян Жорнет и Анджей Баргиел


След като постави рекорд, изкачвайки 6 от най-високите върхове на планетата без допълнителен кислород за една година и 2 дни, Сержи Минготе планира да стъпи и на останалите осемхилядници. Поставил си е за цел да завърши Хималайската корона за общо 1000 дни, което значи, че останалите 8 върха трябва да изкачи за около 600 дни. 48-годишният каталунец сега се отправя към Дхаулагири. В Базовия лагер той ще бъде с бразилеца Мозес Фиамончини, който по-рано тази година изкачи без допълнителен кислород Лхотце, Нанга Парбат и К2, и с Хуан Пабло Мор, който тази пролет изкачи Лхотце и Еверест също без изкуствен кислород.

Опит на Дхаулагири ще направи и българинът Атанас Скатов, който до момента има изкачени 9 осемхилядника. Към същия връх се е насочил и 80-годишният испанец Карлос Сория, който има само 2 върха до завършване на Химайалската корона. Другият българин, който е в експедиция до осемхилядник този сезон - Владимир Павлов, вече се придвижва към Базов лагер на Манаслу. Владо ще се опита да изкачи осемхилядника без допълнителен кислорд и да се спусне от него със сноуборд.

Испанският ултрабегач Килиан Жорнет ще направи опит на връх Лхотце, а веднага след това и на Еверест този сезон. Жорнет има двойно изкачване на най-високия връх през 2017 г. От Еверест със ски този сезон смята да се спусне полският алпинист и бегач Анджей Баргиел, който миналата година направи подобно спускане от К2.


Към връх Рищ, Пакистан


Четирима французи осъществиха премиерно изкачване на връх Risht (5960 м) в неизследваната долина Yarkun, Пакистан. Symon Welfringer, Aurélien Vaissière, Pierrick Fine и Antoine Rolle са посетили в края на тази пролет долината, която е била отворена за туристи през 80-те години на миналия век, но заради военния конфликт в района е била затворена за чужденци. В продължение на 6 дни французите са се придвижвали на ски по ледник до около 5600 метра височина. Избрали са 500-метрова линия с ледени участъци, М6. Спускането по рапел е било в условията на буря, а после са слезли със ски до Базовия лагер.

В следващите дни алпинистите са се разделили на 2 свръзки и са изкатерили още два нови премиерни маршрута - Sueurs chaudes (150 м, 6c+) и Removable Crux (250 м, 7b +). Втората линия е била премината с екипировка за трад катерене.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от