Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александрина Пендачанска: Нямаме право да се лишаваме от потенциала на големите майстори, но трябват стриктни правила и точни критерии

Участничките в майсторския клас на Александрина Пендачанска
Снимка: Аполония 2019

"Имах огромния шанс и късмет да бъда поканена тук от Маргарита Димитрова да изнеса този мой първи майсторски клас, да се изправя срещу себе си като педагог, да застана от другата страна. Това беше предизвикателство и щастие, което не очаквах да бъде толкова голямо. Не очаквах удоволствието да бъде толкова пълно. Не очаквах тези момичета да изпълнят душата и сърцето ми така, че вечер като си лягам, да мисля за тях като влюбен човек!" - с тези емоционални думи Александрина Пендачанска се обърна към публиката в Археологическия музей на Созопол на 30 август, когато завърши първият й официален майсторски клас в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония" 2019.

Активни участници бяха седем млади певици. Като артистична натура със свое специфично виждане Александрина Пендачанска пренареди този концерт с идеята многобройната публика да присъства по-скоро на открит урок, отколкото на оперна гала. Седемте талантливи момичета, които очевидно гледат на преподавателката си с огромен респект и блеснали погледи, бяха предразположени до последния момент да се учат, а не да се „надпяват“ – да бъдат на сцената и да блеснат с дадености, но и с готовността да се усъвършенстват още и още. За всяка от тях беше избран фрагмент от работена по време на майсторския клас ария, а Пендачанска разкриваше пред присъстващите тънкостите, трудностите и не на последно място добрите постижения от работата й с ученичките.

Идеята беше осъществена по прелестен начин, с много позитивна енергия, и публиката си тръгна щастлива от срещата с талантите, нищо че не беше чула целите арии, както обикновено се случва на такива концерти. Беше красиво преживяване, за което допринесе предразполагащото майчинско отношение на оперната ни прима към ученичките й и искреността й към зрителите. Обръщението й можете да чуете в първия звуков файл.

Не много отдавна Александрина Пендачанска смяташе, че не е дошло още времето да преподава и да съчетава тази взискателна дейност с толкова активната й изпълнителска кариера. Какво се промени?
"Започнах в последните няколко години да усещам, че имам нужда да коригирам, когато чуя нещо неправилно, нещо, което може да бъде изпято по-добре. Изпитвам някаква вътрешна необходимост и едва се сдържам, защото нямаме право (да го правим) със колеги и с хора, които не са поискали съвет."
(целият отговор чуйте в интервюто във втория звуков файл)

Примата изказа мнение и по повод дискусията, която се разгоря в социалните мрежи, свързана с конкурса за преподаватели в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София, предизвикал скандал между оперната певица със световна кариера в миналото Дарина Такова, директорката на училището Столина Добрева и намесата на министъра на културата Боил Банов:
"Абсолютно нямаме право да се лишаваме от знанието и от това, което могат да допринесат хора, които са доказали себе си - това със сигурност са и Дарина Такова, и от по-старото поколение толкова много хора - само си представете: нито Гена Димитрова беше професор, нито Никола Гюзелев, нито Александрина Милчева, нито Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова... Не сме се възползвали от този невероятен капацитет и от тези огромни майстори. Нямаме право да се лишим от тях! Твърде малко сме и просто е глупаво да се лишим от това знание.", заяви Александрина Пендачанска, но добави: "Със сигурност е въпрос на мярка. Принципно съм против това да бъдат нарушавани правилата. Реакцията на Столина (Добрева) категорично е била грешна, има някаква неадекватност, ако щете, но от друга страна, да бъде наказан човек, просто защото той спазва правилата, означава, че е очевидно, че правилата са грешни. Правилата са сбъркани. Въпросът е в политики. Политики на правителства. (...) Със сигурност има решение."

Интервютата с Александрина Пендачанска, излъчени в предаванията "Каста дива" и "Алегро виваче" по "Хоризонт", чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от