Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на депутатите одобрява кабинета на Джузепе Конте

| обновено на 09.09.19 в 19:46
Премиерът Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-добри и хармонични отношения на Италия с евроинституциите обеща премиерът Джузепе Конте пред парламента в Рим. По-късно тази вечер предстои долната камара да гласува доверие на правителството на новата управляваща коалиция между популисткото движение „5 звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия.

Конте заяви пред депутатите, че новият кабинет ще се отличава коренно от досегашния - на „5 звезди“ и крайнодясната „Лига“ на Матео Салвини.

„Това правителство ще говори възпитано, защото ни е ясно, че работата ни няма да бъде оценявана по арогантността на думите ни“, каза той.

През това време няколкостотин привърженици на крайната десница протестираха пред парламента, като скандиранията бяха за предсрочни избори, а според Франс прес някои от тях са посрещнали лидера си Салвини с фашистки поздрави.

За мнозинство в Камарата на депутатите се смятат 315 гласа от общо 630. „Пет звезди” заедно с Демократическата партия имат 327 депутати. Като се добавят тези на „Свободни и равни” и на Смесената група, общо биха дали вот на доверие 348 души – повече от достатъчно за новото правителство.

Утре е вотът в Сената. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна