Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чифтоядците" или как в Чехия започнаха да ходят с два различни чорапа

Чифтоядците са странни и загадъчни създания, чието съществуване винаги сме подозирали, макар и без доказателства. Основната им храна са нашите чорапи. Но имат един важен принцип - винаги изяждат само единия от чифта.

Главният герой изобразява онези от нас, които много се притесняват да говорят с непознати. Книгата "Чифтоядците" ни учи да покажем истинската си същност.

Една от страстите на автора на текста Павел Шрут е да създава истински супер герои и книгата е пълна с такива, каза в интервю за "Хоризонт" Красимир Проданов, който е преводач на "Чифтоядците".

Илюстрациите са на Галина Миклинова. "Картинките говорят страшно много в тази книга. Просто илюстрациите са прекрасни и са предизвикателство за всяко дете, пък и за възрастен човек - да разтвори и да се зачете"

Павел Шрут пише и поезия, работил е в Чешкото национално радио в програмата за култура, която се казва "Вълтава".

"Той много обича играта на думи и фактически "Чифтоядците" е пълна с едни такива игрички на думи, които правят книгата наистина много забавна. Тя е написана по начин, който наистина да те накара да се усмихнеш, на всичко отгоре сюжетът е толкова интересен, че някак си сърце не му дава на човек да остави книгата настрана", допълни Красимир Проданов.

След като в Чехия пускат книгата в продажба, се появява и нова модна тенденция при носенето на чорапи.

"Появява се модата хората да ходят с различни чорапи на работа, децата на училище. Не само това - има съвети как да съчетаваме различните чорапи. Например мога да ви споделя, че ако тръгнете на училище или на работа с един зелен или един жълт чорап това означава, че хората могат да ви сметнат, че сте малко лудичък", обясни с усмивка преводачът.

Създават се дори клубове на "Чифтоядците", в които например децата се учат да направят свой собствен чифтоядец.

"Взимате един стар чорап, пълните го с други стари чорапи, след което зашивате едни прекрасни мънички копчета за очи и едно малко по-голямо копче за уста или нос и по този начин вие ще си имате свой собствен чифтоядец", разказа още Красимир Проданов.

Повече за книгата можете да научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени