Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Music Campus Balchik, 2019 за шести път събра млади таланти в Двореца

| обновено на 09.09.19 в 15:31
7
Снимка: Димитрина Кюркчиева

Довечера (9 септември) в Каменната зала на Културен център Двореца в Балчик е заключителният концерт на Music Campus Balchik, 2019 (1-10 септември). В последната фестивална вечер публиката ще се наслади на „Серенада“, опус 48 от Чайковски, „Симфония №10“ на Менделсон и „Екставаганца“ от Карел Босхоутен. Началото е в 20 часа, а входът е свободен за ценители, както впрочем бе на всички досегашни концерти в рамките на международния музикален форум. Това е шестото му издание. Създаден през 2014 година, фестивалът се провежда всеки септември в Двореца на румънската кралица Мария Единбургска в Балчик и включва майсторски класове по цигулка, виола и виолончело. Преди имаше и клас по флейта, а сега за пръв път – специалност оперно пеене, в която участват курсисти от 10 европейски страни, под ръководството на маестра Ирина Гавриловичи от Австрия. Останалите преподаватели са: Тула Халстром ( клавирен съпровод, Финландия), Марк Тоотен ( виола, Холандия), Стефан Хаджиев (виолончело, Франция/България), Карел Босхотен (камерна музика, Швейцария) и артдиректорът на фестивала Александру Гавриловичи (цигулка, Швейцария).

В три последователни концерта на Music Campus Balchik, 2019, на сцената на Каменната зала в Двореца се изявиха и преподавателите, и техните 33-ма възпитаници. Във фестивалния афиш бяха включени рядко изпълняваните „7 романса по поеми на Блок“ от Шостакович. Зрителите аплодираха „Хризантеми“ на Пучини, „Миниатюри“ на Дворжак и серенадите на Бетовен. Майсторският клас по струнни инструменти на Music Campus Balchik събра оркестър от възпитаници на Националната музикална академия и на българските музикални училища. „Целта на организаторите от швейцарското сдружение „Култура край границата“ е да се даде шанс на младите творци за срещи и изяви, както и стипендии за участие в това музикално събитие“ – казва директорът на сдружението Жасмина Щалдер.

„Не случайно за домакин е избран затвореният комплекс на Двореца в Балчик, който предразполага към вдъхновение, творчество и съзерцание. Благодарение на гостоприемството на това уникално място, превърнато в културен център, младите таланти отново се връщат тук и пазят хубави спомени от работата си в кампуса“ – допълва Жени Михайлова, директор на Държавен културен институт „Културен център Двореца“, с чиято подкрепа вече шеста година съществува Music Campus Balchik.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени