Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Радев: Трябва да се спре подкрепата на управляващите към сайтове за саморазправа

Лого на Асоциацията на европейските журналисти, която стартира кампания „Без порно журналистика“.

Трябва да се спре активната подкрепа на управляващите към сайтове, използвани за политическа саморазправа. Това заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти, която стартира кампания „Без порно журналистика“.

Надявам се и политически партии да заявят, че няма да разчитат в кампаниите си на такъв тип журналистика, посочи той в интервю за предаването „Преди всички“:

„Проблемът с тези сайтове е дълбок. Сайтът ПИК от години се използва за омаскаряване на политическите противници на властта. Това не става безплатно. Сайтът получава финансиране от политически партии, това е доказуем факт. За последната кампания за европейските избори сайтът е имал договори за реклама единствено с 4 партии. Тези партии, сключили договори за реклама, са ГЕРБ, ВМРО, НФСБ и „Атака“. Виждаме, че сайтът се разправя много активно с техни опоненти. Освен политически партии, които си плащат открито за реклама, сайтът е получавал и финансиране от институции“.

Периодично ще бъде публикуван списък с присъединилите се към инициативата, посочи Радев.

Надявам се декларацията „Днес е денят!“ да бъде подкрепена и от ръководствата на БНР и БНТ. Това ще е много важен сигнал от ръководствата – доколко те стоят зад своите журналисти и зад принципите.

Според него решението не е строга регулация и спиране на сайтове:

„Първите сайтове, които ще бъдат спрени, няма да бъдат точно тези, които обслужват властта, а напротив – регулацията ще се използва за разправа с други критични опозиционни сайтове“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени